Högsommarvärme och stigande temperaturer leder till förhöjd drunkningsrisk

By on 26 juli, 2019
Arkivbild.

Rekordsommaren 2018 avseende soltimmar och höga temperaturer avspeglade sig tyvärr också i statistiken över antalet omkomna i drunkningsolyckor. 135 personer miste livet 2018, av dessa var det så många som 98 personer under perioden fram till och med sista juli. Det är det högsta antalet drunkningar för perioden maj-juli under hela 2000-talet. Vid en djupare analys av olyckorna framkommer det att följande riskgrupper sticker ut; små barn, unga vuxna och de allra äldsta, personer med svag hälsa och personer påverkade av alkohol. Vi ser också att riskerna ökar vid blåsiga dagar och då främst vid kusterna där det förekommer utströmmar.

Svenska Livräddningssällskapet vill uppmana till extra varsamhet i och med det högtryck som är på väg in över landet. Sol och bad tillsammans med kraftigt förhöjda temperaturer gör att fler söker sig till friluftsbad, vilket automatiskt leder till en förhöjd risk för fler drunkningsolyckor.

För att så långt som möjligt förhindra drunkningsolyckor rekommenderar Svenska Livräddningssällskapet följande – bra att tänka på:

  • Sök upp informationsskyltar som beskriver den lokala stranden och badförutsättningarna.
  • Simma och bada alltid tillsammans med någon simkunnig vuxen person.
  • Badbevaka dina barn, icke simkunniga på armlängds avstånd och ha simkunniga under uppsikt.
  • Lägg bort mobiltelefoner och läsplattor
  • Hoppa och dyk endast om du känner till vattendjup och bottenförhållanden.
  • Vattnet kan vara kallare än du tror och köldchocken kan bli värre än du föreställt dig.
  • Simma längs med stranden, inte rakt ut.
  • Lär dig hur du kan upptäcka en utström och hur du ska agera för att ta dig ut ur strömmen.
  • Undvik alltid alkohol i samband med vattenaktiviteter.
  • Ta reda på var det finns livräddningsutrustning. Skulle jag kunna agera om det händer något?
  • Sök upp en strand som patrulleras av livräddare, de kan ge dig den information som behövs för en trygg och glädjefylld badupplevelse.

Okunskap är farligt. Inte vatten.
Att simma och bada är i grunden något som ska kunna förknippas med mycket glädje och avkoppling, det tycker även vi på Svenska Livräddningssällskapet. Men vi kan konstatera i vår nationella attitydundersökning som genomfördes 2018 tillsammans med Sifo Kantar, att så många som 225 000 personer uppger att de har egen erfarenhet av ett eller flera drunkningstillbud de senaste åren. Med rätt kunskaper hos allmänheten och med rätt förebyggande åtgärder från anläggningsägare och med ett gemensamt ansvarstagande går de flesta drunkningsolyckorna att förhindra.

-”Vi vill att alla ska ha glädje av landets fantastiska friluftsbad och vi vill att alla ska njuta av dagen på stranden, vi vill därför att ni tänker lite extra på säkerheten så att du själv, dina nära och kära kommer hem till kvällen. Vi behöver hjälpas åt, genom att följa Svenska Livräddningssällskapets enkla rekommendationer ökar sannolikheten att 2019 att det färre drunkningar och en badsommar som vi kan minnas med glädje!” Säger Karin Brand, Generalsekreterare, Svenska Livräddningssällskapet.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login