Högt tryck på små lägenheter

Av på 15 juli, 2017

Sommaren brukar innebära att bostadsmarknaden lugnar ner sig något. Färre objekt läggs ut till försäljning, priserna går ner lite, och budgivningarna är inte lika hetsiga. Statistik från Booli visar att det finns en typ av bostäder som inte tar sommarsemester.

När antagningsbeskedet till universitet och högskolor kommer den 13 juli märks det även på bostadsmarknaden. Städer med många studenter får en period med ökad efterfrågan inför terminsstarten redan nu 13:e juli när de första antagningsbeskeden till universitet och högskolor skickas ut.

– Vi ser att det både publiceras och säljs fler ettor än vanligt i studentstäderna i samband med att antagningsbeskeden skickas ut. Samtidigt brukar antalet budgivare på små lägenheter öka i juli när många studenter måste fixa någonstans att bo med kort varsel, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Bortsett från Stockholm visar siffrorna att juli historiskt är en av de månader då det publiceras flest ettor i de mest studenttäta städerna.

När det andra antagningsbeskedet kommer ut den 3:e augusti tillkommer nya studenter som börjar leta. Då börjar dessutom klockan ticka innan studierna börjar och man är angelägen om att hitta en bostad så snabbt som möjligt.

– När hyresmarknaden för studenter inte fungerar blir bostadsrätten alternativet. Den som saknar släkt som kan hjälpa till med kontantinsatsen får det svårt. Risken är att högre studier blir för de unga som har rika föräldrar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in