Hyllad bok om svenskar i krig efter 1945 i ny utgåva

By on 12 augusti, 2018

Efter andra världskriget har svenskar stridit på många fler platser än vad som är allmänt känt. Frivilliga från Sverige har kämpat som pansarsoldater och piloter för Israel, tjänstgjort i Främlingslegionen, de har varit gerillapiloter i Afrika och de har stridit som elitsoldater i Vietnam. På senare tid har svenska medborgare deltagit i krigen i Syrien och Ukraina. Och hur många känner till att succéförfattaren Stieg Larsson var instruktör för gerillan i Eritrea?

Lars Gyllenhaals och Lennart Westbergs skildring Svenskar i krig efter 1945 ger oss en aktuell bild av svenskar i främmande krigstjänst efter andra världskriget. Nu kommer boken i en pocketutgåva som har uppdaterats med de senaste händelserna. Boken innehåller ett unikt bildmaterial och författarna varvar dramatiska händelser med inblickar i enskilda människoöden. Svenskar i krig efter 1945 utgör en fristående fortsättning på Svenskar i krig 1914–1945.

Våren 2018 blev det offentligt att författaren Stieg Larssons dramatiska liv i höst kommer upp på biograferna i form av filmen ”Mannen som lekte med elden”. I boken Svenskar i krig efter 1945 skildras Stieg Larssons tid som instruktör för gerillan i Eritrea, en roll som varit tämligen okänd för hans många deckarläsare. Gyllenhaal och Westberg belyser att Larsson var långt ifrån ende svensk som blev gerillakrigare under det förra kalla kriget; andra svenskar förde gerillakrig i Argentina och Nigeria. 

Boken ”Svenskar i krig efter 1945” kom ut 8 augusti.


Pressröster om Svenskar i krig efter 1945

»Något så ovanligt som en brännande aktuell bok om svensk militärhistoria … här finns några av modern tids mest kända och omdebatterade konflikter.« 
Militär Historia

»Viktig läsning … en rad okända fakta presenteras som annars hade gått förlorade i historiens dunkel … Boken sätter befriande sakligt en rad människoöden i sitt sammanhang.« 
Johanne Hildebrandt, Axess

»Angelägen historieskrivning … Gyllenhaal och Westberg är utmärkta forskare.« 
Norrbottens-Kuriren

»Det är ett imponerande faktapussel som lagts med hjälp av svensk och utländsk litteratur, personliga arkiv, brev, tidningsartiklar, intervjuer med inblandade och släktingar … De olika kapitlen behandlar varje konflikt och är pedagogiskt uppbyggd med en introduktion som ger krigens orsaker, förlopp och dess följder. Huvudvikten läggs dock vid att lyfta fram enskilda öden. Vilka var de svenskar som gick ut i främmande krigstjänst? Vad var det som drev dem?« 
Gefle Dagblad 

»Intressant läsning om personer, livsöden och konflikter, som för många kanske är relativt okända.« 
Hemmets Vän

»Detta är modern svensk militärhistoria och riktigt spännande läsning.« 
Fredsbaskern

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login