Hyrorna klara – 1,5 % i Kumla

Av på 8 januari, 2020

Hyresgästföreningen och Kumla Bostäder har kommit överens om hyreshöjningen för 2020, överenskommelsen innebär att hyran höjs med 1,5 procent från den 1 januari.

– Det här är inte en överenskommelse som är pressad i botten, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson. Den här är en överenskommelse som ger Kumlabostäder möjligheter att fortsätta att tillhandahålla ett bra boende med bra underhåll och god service samtidigt som det finns utrymme för att öka trygghet och trivsel i bostadsområdena. Och de frågorna är naturligtvis viktigt även för oss på Hyresgästföreningen. Men det är också viktigt att vi har stoppat onödigt höga hyreshöjningar i denna förhandling och fått dem på en mer rimlig nivå.

Flera allmännyttiga och privata hyresvärdar runt om i länet har kommit med höga hyreskrav samtidigt som det fortfarande är goda förutsättningar för fastighetsbolagen men rekordlåga räntor och måttliga kostnadsökningar.

1,5 procent är mitt emellan 1 och 2 procent och det är naturligtvis ett sätt att så att säga förhandla oavgjort, säger förhandlingsledaren Jonas Gabrielsson. Det är generellt sett höga krav i år vilket i Kumlabostäders fall till stor del beror på höga ambitioner när det gäller underhåll och kvalitet på förvaltning men det handlar också om vilken vinstnivå som ska finnas i bolaget. Men vi har nått fram till en överenskommelse och vi har gjort det så att hyrorna kan aviseras i tid och båda parter har därmed tagit det ansvar som hyresgäst man kan förvänta sig av hyresmarknadens parter.

  • Uppgörelsen blev klar den 11 december och har kommunicerats ut till Kumlabostäders hyresgäster och Hyresgästföreningens medlemmar under veckan.
  • En uppgörelse har även träffats med Melins som har drygt 200 lägenheter i Kumla på 1,5 % från den 1 januari.
  • De flesta övriga privata fastighetsägare i Kumla förhandlas av Fastighetsägarna Mittnord, bland annat Ekströms, Sjöborgs, Asplund och Karaktären, förhandlas med justeringsdatum den 1 april.
  • En hyreshöjning på 1,5 % motsvarar en hyreshöjning på 90 kr i månaden vid en hyra på 6 000 kr.

Länet | Kumla
Örebronyheter

Källa Hyresgästföreningen Region Mitt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in