Jesper Tjäder tvåa i slopestyle-premiären

Av på 11 januari, 2020
Jesper Tjäder firar sin andraplats i dagens slopestylefinal i Font Romeu. Bild: Niklas Eriksson

Efter ett lyckat kval i Font Romeu, där fem av sex svenska åkare tog sig vidare till final, blev det också blågult på pallen i form av en andraplats för Jesper Tjäder. Detta trots att han tvingats köpa nya pjäxor dagen innan, eftersom hans egna blivit stulna.

Kanske ger det tur att få sina pjäxor stulna innan tävling. Det tycktes i alla fall inte störa Jesper Tjäder som genomförde säsongens första finalåk i slopestylvärldscupen på ett mycket stilsäkert sätt, och gjorde skäl för sitt smeknamn som railkung. Åket var distinkt och stabilt rakt igenom med en spektakulär raildel, där han bland annat slängde en bakåtvolt av det andra railet. Med 85.70 poäng slutade Jesper tvåa strax efter kanadensaren Mark Hendrickson som tog sin första världscupsvinst och pallplats i karriären. För Jesper var detta andra pallplaceringen för säsongen efter sin tredjeplats i Big Air från Peking.

Det var väldigt skönt. Sista dygnet har varit lite stressigt. Jag lämnade mina pjäxor i byn i 10 minuter efter att ha filmat lite rails igår, och när vi kom tillbaka var pjäxorna stulna, så jag fick köpa ett par helt nya. Jag spände lös dem lite så jag fick samma flex som jag brukar ha, och det gick ju bra tillslut. Min taktik idag var att köra samma hopplinje som i kvalet där jag fick bra poäng, och ändra lite i rail-delen. Banan var grym. Perfekt väder, bra fart och bra kickar, säger en nöjd Jesper Tjäder.

Ståsäkre Oliwer Magnusson gjorde även han en riktigt bra tävling och slutade på åttonde plats. Oscar Wester åkte bra på hoppdelen, men hade lite problem i andra delen av banan och Henrik Harlaut, som även han tvingats använda ett par nya pjäxor, fick inte heller till sin högsta nivå i finalen denna gång. Emil Granbom var även han nära att ta sig vidare till final, men han slutade som nia i sitt kvalheat där de åtta bästa gick vidare.

Jennie-Lee sexa i comebacken
Damernas tävling vanns av franska hemmaåkaren Tess Ledeux som gick om schweiziska duon Giulia Tanno och Sarah Hoefflin med ett riktigt stabilt åk i andra omgången.

Jennie-Lee Burmansson hade en fin tävlingscomeback efter att inte ha tävlat i världscupen sedan mars 2018. Hon lyckades ta sig till final med den sjunde bästa poängen från kvalet, och bara att lyckas med det är en imponerande bedrift efter ett så lång skadeuppehåll. Väl i finalen var hennes andra åk det bästa, och hon blev tillslut sexa. Ett starkt formbesked inför kommande Ungdoms OS.

– Det kändes väldigt bra. Det var mycket som släppte efter kvalet och jag kunde höja svårighetsgraden på mina trick till finalen. I andra åket satt hoppdelen, men sedan missade jag lite på första railet. Jag känner mig nöjd och framförallt är det jäkligt kul att stå på skidor igen och vara tillbaka med gänget, säger Jennie-Lee.

Resultat damer
​Tess LEDEUX, Frankrike, 81.25
Giulia TANNO, Schweiz, 78.70
Sarah HOEFFLIN, Schweiz, 74.95
​Marin HAMILL, USA, 64.00
​Tora JOHANSEN, Norge, 56.65
​Jennie-Lee BURMANSSON, Sverige, 43.30
​Rell HARWOOD, USA, 39.90
​Elena GASKELL,Kanada, 30.10

Resultat herrar

1. Mark HENDRICKSON, Kanada, 86.30
2. Jesper TJADER, Sverige, 85.70
3. Cody LAPLANTE, USA- första, 83.45

8. Oliwer MAGNUSSON, Sverige, 78.75
​13. Henrik HARLAUT, Sverige, 69.35
​14. Oscar Wester, Sverige, 64.40

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in