Joao och Irina provjobbar i den svenska vården: ”Det är mer jämlikt här”

By on 10 juli, 2019

I fyra veckor ska läkarstudenterna Joao Pedro Batist från Brasilien och Irina Chuprina från Ryssland prova på att jobba i den svenska sjukvården, på Universitetssjukhuset Örebro. Det är mycket de uppskattar, inte minst fikastunderna. ”Att få sitta ner tillsammans med kollegor, ta en kopp kaffe och ett sådant där gott hårdbröd, det är trevligt, säger Joao.

De har varit i Örebro i fyra dagar. Som deltagare i utbytesprogrammet International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA, ska de göra en månadslång praktik på ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. IFMSA är en internationell förening som finns i över 100 länder. Den arbetar för fred och förbättrad hälsa båda globalt och lokalt och skapar nätverk mellan vårdstudenter i hela världen. Olika kliniker på USÖ har tagit emot utbytesstudenter från IFMSA sedan 2013. I år är det första gången ortopediska kliniken gör det.

Joao Pedro Batist från Brasilien hade Sverige som förstahandsval när han sökte till programmet.
– Det är mer jämlikt här än i Brasilien. Fattiga och rika har samma möjligheter. I Brasilien är det viktigt var du bor. I de fattiga norra delarna av landet är sjukvården mycket sämre. Jag har alltid velat komma till Sverige, säger Joao som ska börja femte året på läkarlinjen på ett universitet i mångmiljonstaden Belo Horizonte.

Läkarna vänligare i Sverige
Irina Chuprina från Ryssland ska börja sjätte året på läkarlinjen. Hon bor i staden Samara som har en miljon invånare. En klasskompis rekommenderade henne att söka till Sverige. Det har hon inte ångrat. Hon tycker att det finns mycket att lära här.

– Läkarna här är vänliga mot patienterna. Det är de inte till samma grad i Ryssland!

Det är inte bara fikastunderna de uppskattar med den svenska vården. För både Joao och Irina ter sig det mesta med svensk sjukvård som så mycket bättre än den brasilianska och ryska.

– Den offentliga vården i Brasilien fungerar inte lika bra. Här verkar ni få ut mer av era skattepengar, säger Joao.

– I Ryssland jobbar doktorerna ofta 12- och 24-timmarspass och de hinner inte vila under passen eftersom de träffar patienter hela tiden, säger Irina.

Båda har slagits av hur ”high tech” den svenska sjukvården är. De nämner bland annat den förflyttningsbara röntgenapparaten och röntgenbilderna som är digitala. Även journalföringen, som är helt digital, imponerar. I Brasilien och Ryssland använder de fortfarande papper.

”Kul att så många pratar engelska”
I sommar tar Region Örebro län emot sammanlagt 12 utbytesstudenter från IFMSA. De är utplacerade på bland annat ortopeden, geriatriken, infektion, urologen och pediatriken där de har sin fyra veckor långa praktik. Syftet är att de ska få lära sig hur den svenska sjukvården fungerar och utveckla sina kliniska erfarenheter.

Hittills har Joao, som vill bli kirurg inom gastro eller thorax, varit med på tre operationer på ortopeden och fått assistera sin handledare. Han har också varit på frakturmottagningen.

– Det var väldigt intressant att få diskutera de olika fallen där. Sen är det kul att alla pratar så bra engelska här. Då får vi chans att prata med patienterna också.

Irina som gärna vill bli anestesiläkare uppskattar att ha fått jobba på akuten.
– Jag gillar när det går fort och är stressigt. Här på USÖ har jag fått vara med på akuten och undersöka patienter. Min handledare visade hur jag skulle göra. Det var intressant.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login