Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

Av på 3 augusti, 2019

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkningen innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

– Vi blev ganska förvånade över hur bra det blev, men kände att vi ville vidareutveckla genom att finjustera smaken och se om det kunde bli ännu bättre, säger Marie Alminger, biträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik samt koordinator för den europeiska satsningen Ecoberries.

Genom att kombinera de näringsrika pressresterna av ekologiska blåbär med ekologiskt fullkornsrågmjöl och använda sig av tekniken extrudering har forskarna fått fram ett hälsosamt och näringsrikt snacks med hög fiberhalt och låg sockerhalt. Extrudering innebär att man med värme och högt lufttryck framställer ett puffigt livsmedel som bevarar näringen och samtidigt har lång hållbarhet och används idag för att göra bland annat majskrokar och havrepuffar.

– Extrudering fungerar bra ihop med bärpressrester, men det kan lika gärna handla om pressrester från äpplen eller andra frukter och grönsaker. Och efterfrågan på den här typen av produkter ökar. Vi tror att vi kan ha en produkt på marknaden inom några få år, säger Marie Alminger.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in