Julhandeln kan leda till ekonomisk baksmälla för tusentals svenskar – unga vuxna särskilt utsatta

By on 12 december, 2018

Totalt spås julhandeln att öka med 3 procent under december 2018 och sälja för nära 80 miljarder kronor eller 7 817 kronor per svensk enligt HUI Research. Många svenskar lockas därmed att låna och handla på kredit för att ha råd med julens konsumtion. Under årets första sex månader hade redan nästan 273 000 svenskar ådragit sig fakturor som skickats vidare till Kronofogden, en ökning med 10 procent jämfört med samma tidsperiod 2017. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Kronofogden.

I julhandeln spenderas mer pengar än vanligt. Många drar på sig höga kostnader för konsumtion som de egentligen inte har råd med. Därmed finns en risk att hushållens skulder ökar och att många fler får svårt att betala sina räkningar, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Antalet skickade fakturor ökade med två procent under 2017 och totalt skickades över en miljon betalningsförelägganden till Kronofogden. Det totala skuldbeloppet ökade med tio procent till nästan 14 miljarder kronor.Ökningen var som störst bland unga vuxna i åldern 26-34 år, där antalet ansökningar ökade med sju procent.

Under första halvåret 2018 skickades 586 856 ansökningar om betalningsförelägganden till Kronofogden, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med samma tidsperiod föregående år. Över 200 000 av dessa fakturor var riktade mot personer mellan 18-34 år, vilket är en ökning på 16 procent. Totalt var svenskarna skyldiga över 8 miljarder kronor, vilket motsvarar en skuld på 2 372 kronor per svensk.

Bättre utsikter med planering
För att undvika att dra på sig skulder i julhandeln gäller det att planera sina inköp i och avsätta pengar till julklapparna i förväg. Det är också viktigt är att hålla sig till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån. Att få en betalningsanmärkning är ett tecken på att man inte skött sina betalningar och kan leda till svårigheter att få hyreskontrakt, jobb, ta lån eller skaffa kontokort.

– Att ha en sund ekonomi handlar ofta mer om hur inkomsten används än hur mycket man tjänar. För att ha ordning på sin ekonomi så behöver man anpassa konsumtionsmönster och vanor efter sin inkomst, säger Elinor Sjögren.

Tips inför julhandeln
– Sätt en budget för julklappsinköpen.
– Jämför priser på nätet innan du handlar.
– Gör en lista på vad du ska handla så undviker du spontanköp.
– Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.
– Ge bort en upplevelse. En utflykt eller en middag behöver inte bli särskilt kostsam.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login