Kommunerna behöver mer, för välfärdens skull

Av på 14 augusti, 2018
Arkivbild

I Sverige står kommunerna och landstingen för en väldigt stor del av välfärden. Skola, förskola, äldreomsorg, sjukvård. Ja det mesta av det som vi kallar välfärden faktiskt. Just därför är det något otroligt viktigt att kommunerna och landstingen har alla de resurser de behöver för att kunna leverera bästa möjliga välfärd.

Men nu står en stor utmaning framför oss. Med en åldrande befolkning blir kostnaderna allt högre och med redan rekordhöga kommunalskatter är det svårt för kommunerna och landstingen att hantera det hela. Det är en självklarhet att alla i vårt samhälle ska kunna få den välfärd de behöver, därför måste vi göra allt för att se till att man också får det.

Enligt SKL, Sveriges Kommuner och landsting, kommer kommunernas och landstingens underskott att växa rejält de kommande åren och redan år 2022 nå 62 miljarder kronor. Det handlar alltså om ganska stora pengar som kommunerna verkligen behöver. Regeringen Löfven har gjort en del för att hjälpa till. Inte minst har de 20 miljarderna extra i statsbidrag till kommunerna och landstingen hjälpt. Tyvärr är det inte långt tills att de extra resurserna ätits upp. Det behövs alltså betydligt mycket mer.

I grunden handlar lösningen om kraftigt höjda statsbidrag. Det har vi råd med. Utan tvekan. Låt ingen säga att vi inte skulle ha det. Idag har staten stora överskott i sina finanser. Förra uppgick det till hela 62 miljarder kronor, i år beräknas det uppgå till 55 miljarder kronor och 2020 till hela 72 miljarder. Så att öka på statsbidrag med flera tiotals miljarder kronor om året är något vi kan göra utan att höja en enda skatt med en enda krona. Problemet verkar istället vara den politiska viljan att faktiskt agera.

Jag anser att samhället har en skyldighet att garantera alla sina medborgare grundläggande rättigheter, och där ingår rätten till utbildning, till sjukvård och till omsorg. På sätt och vis innebär det att man ska göra precis allting man kan göra för att garantera välfärden. Om en skatt behöver höjas så får den göra det. Människors liv och välmående måste alltid komma före. Men när man till och med inte behöver höja några skatter för att förbättra situationen rejält, då ska det väl bara vara att göra det.

Jag är stolt över mycket av vad denna regering gjort. De 20 miljarderna i statsbidrag var otroligt viktiga och jag är också övertygad om att kommunerna och landstingen inte fått mer i statsbidrag under en alliansregering. Det ser vi både i hur de agerade under den förra regeringen och hur deras budgetar ser ut. Men jag är också besviken. Vi måste stå upp för vår välfärd, oavsett vad. Det är vårt arv och det är vårt ansvar som socialdemokrater att göra det!

Erik Röjare, ordförande SSU Möckeln | Politik
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in