Konsumentverket varnar för “el till inköpspris”

By on 18 maj, 2020

“El till inköpspris” är något som många fått höra från ivriga säljare. Ofta framstår det som ett attraktivt erbjudande där du som kund får elen för samma pris som leverantören köper in det för, men bakom ligger många dolda avgifter. Konsumentverket kritiserar nu elbolag som använder “el till inköpspris” i marknadsföringen.

Konsumentverket har i ett pressmeddelande den 12 maj gått ut med kritik mot ett antal elbolag som i sin marknadsföring använder beskrivningen “el till inköpspris”. Det har riktats kritik mot denna typ av elavtal länge, och de elbolag som marknadsför “el till inköpspris”. Nu fastslår Konsumentverket att marknadsföringen är vilseledande och otillbörlig vilket gör att den inte följer marknadsföringslagen.

Dolda avgifter finns med
Som konsument är det lätt att bli lurad att få det absolut billigaste priset när man hör om “el till inköpspris”. Är man inte insatt i elmarknaden och vilka delar som ingår i ett elavtal är det svårt att förstå vad “el till inköpspris” egentligen innebär. Förutom inköpspriset finns det alltid ett påslag hos elbolaget som avser marginalen på varje såld kilowattimme, det vill säga deras vinst. Elcertifikat är den andra delen som tillkommer på inköpspriset och är en ersättning till de som producerat elen som elbolaget köpt upp.

Eftersom att priset är det första som konsumenten tittar på är det helt klart vilseledande när alla delar inte presenteras när avtalet ingås, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Hur ska man tänka som konsument?
Eftersom det är svårt att sätta sig in på elmarknaden och i de olika avtal som finns kan det vara bra att ha koll på några få saker. Kunskap om elmarknaden är av stor vikt när du förhandlar med elbolag för att få ett så bra avtal som möjligt.

I nedan lista har Kundkraft sammanställt några delar som kan underlätta för dig som konsument när du jämför elavtal:

  • Påslag:
    Tar leverantören ut ett fast påslag eller är det olika påslag varje månad? Om inget påslag presenteras, fråga om det tillkommer en fast månadsavgift istället för detta.
  • Elcertifikat:
    Vad är kostnaden för elcertifikat? Är det ett fast elcertifikat eller förändras det efter marknaden för certifikat?
  • Månadsavgift:
    Fråga om leverantören tar ut en fast månadsavgift. Vanligtvis brukar det vara en kostnad på 30-70 kr som tas ut oavsett hur mycket el du förbrukat under månaden som gått.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Kundkraft

You must be logged in to post a comment Login