Kroppshets drabbar nu även gravida

By on 26 november, 2018
Arkivbild

Socialstyrelsens nya riktlinjer för goda levnadsvanor skriver följande:

”Ohälsosamma matvanor under graviditeten kan utöver samma risker som för vuxna generellt även innebära en risk för kraftig viktuppgång. Det ökar i sin tur risken för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och förlossningskomplikationer. Otillräcklig fysisk aktivitet ökar risken för förtida död och kroniska sjukdomar, såsom typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression.

För gravida gäller samma rekommendation om fysisk aktivitet som för vuxna generellt, det vill säga 150 minuter fysisk aktivitet i veckan på en måttlig intensitetsnivå alternativt mindre än 75 minuter per vecka på en hög intensitetsnivå.”

Skrämsel har aldrig visat sig vara bra för hälsan så är det inte hög tid att fundera över psykologiska aspekter på hälsa?

De nationella riktlinjerna rekommenderar samma kost- och motionsråd till gravida som för allmänheten. Detta trots att Livsmedelsverkets kostindex (som riktlinjerna följer) baseras på näringsintag och inte energi. Sedan när ger ett bristfälligt näringsintag viktökning? Övervikt är ett resultat av för många kalorier in i förhållande till ut, något som kostindex inte berör.

Motion under graviditet bör inte alls vara detsamma som för allmänheten, den första trimestern kan var fylld av trötthet och illamående på grund av hormonella förändringar. Upplevda krav på ett visst antal timmar fysisk träning och aktivitet per vecka (med hot om övervikt och sjukdom om man inte fullföljer) kan hindra kvinnan från behövlig vila. Den sista trimestern är tung och inte alltid lämplig för högintensiv träning även om graviditeten är normal.

Det mest besynnerliga är att riktlinjerna inte innehåller gränsdragning åt båda hållen dvs när är man för aktiv och när äter man för lite. Gravida kvinnor tävlar om att gå upp minst i vikt och gråter för att de riskerar att få hängmage efter graviditeten. Är det det som bör vara i fokus? Var finns det psykiska välbefinnandet i riktlinjerna?

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login