Kulturombud och elevråd väljer Skapande skola-aktiviteter i Lindesberg

By on 8 juni, 2020

Lindesbergs kommun får 330.000 kronor i Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer under kommande läsår. Kommunens val av kulturaktiviteter utgår från de behov de olika skolenheterna har – baserat på samverkan med kulturombud och elevråd med inriktning på kultur som finns i kommunens skolor.

Kulturrådet har för läsåret 2020/2021 fördelat totalt 180 miljoner kronor till 257 kommunala huvudmän och 129 fristående huvudmän för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer.

Lindesbergs kommun har åtta kommunala grundskolor med totalt 2.604 elever och 18 kommunala förskolor med totalt 475 barn, enligt ansökan till Kulturrådet. Kommunen sökte 560.000 kronor till grundskolan och 173.000 kronor till förskolan – totalt 733.000 kronor. Kulturrådet beviljade totalt 330.000 kronor – 230.000 kronor till grundskolan och 100.000 kronor till förskola.

Kompletteras med regional bidrag genom KulturKraft

Kulturrådets bidrag för Skapande skola-aktiviteter kan nu kompletteras med ett regionalt bidrag genom KulturKraft (”kultur för varenda unge”) – en ny samverkansform för Region Örebro län och länets kommuner. Region Örebro län vill öka möjligheten för barn och unga i hela länet att ta del av kultur i skolan och satsar i år 500.000 kronor på samverkansformen KulturKraft. Åtta av länets kommuner har nu anslutit sig till KulturKraft – däribland Lindesbergs kommun som tagit fram en kommunal barnkulturplan för detta.

I Lindesbergs kommunala barnkulturplan anges hur samverkan ska ske mellan skola och kultur vilket ligger till grund i kommunens Skapande skola-ansökan till Kulturrådet:

  • Samverkan kring kulturutbud: 
    En representant för vardera förskola, grundskola, gymnasieskola, kulturskola samt kulturenheten träffas terminsvis för att samverka och stämma av kring kulturutbudet så att insatserna kompletterar varandra och att hela åldersspannet av barn och unga får tillgång till kulturaktiviteter.
  • Kulturombud:
    Förskola, grundskola och gymnasieskola utser kulturombud på respektive skolenhet. Kulturombuden och kommunens kultursamordnare har återkommande träffar under läsåret.
  • Barn och ungas delaktighet:
    Varje skola inhämtar önskemål och idéer från sina elevrepresentanter så att barn och unga blir involverade i urvalsprocessen. På vissa skolor finns elevråd med inriktning kultur. Skolorna tar med elever till utbudsdagarna i Örebro som Region Örebro län anordnar. Eleverna är sedan med och ger förslag på olika Skapande skola-aktiviteter.

Utgår från skolornas olika behov

”I Lindesbergs kommun utgår vi från de behov de olika skolenheterna har – det innebär att de olika uttrycksformerna kan variera efter behov”, skriver kommunen i ansökan till Kulturrådet: ”Kommunens val av kulturaktiviteter utgår från de kulturombud som finns på förskolan, grundskolan och gymnasium. Referensgruppen har en viktig uppgift att involvera eleverna i arbetet för att främja elevengagemang och underifrånperspektiv. Att vara i en skapande process underlättar lärandet och det är med den utgångspunkten som skolorna arbetar med Skapande skola”.

I ansökan anges de Skapande skola-aktiviteter som önskas för läsåret 2020/2021:

Björkhagaskolan (Lindesberg) är kommunens största F-6 skola och har under lång tid arbetat systematiskt med kultur i skolan. Skolan har en stor blandning av elever som har svenska som modersmål och elever som har andra hemspråk. Därför vill skolan till nästa läsår lyfta fram berättandet genom författarbesök. Dessa görs i samarbete med författarcentrum. De vill också engagera Gycklargruppen Trix som kommer med sin dansföreställning Mattecirkus där eleverna får reda på att matematik är så mycket mer än bara siffror. Genom att inte sitta stilla får eleverna vara kreativa och fysiska och blir belönade med coola trix.

Brotorpsskolan Norra (Lindesberg) är en skolenhet med åk F-3. De vill under nästa läsår engagera Mia Fagergren som arbetar med självporträtt med huvudsak måleri. Genom detta får eleverna lära sig att det är processen i skapandet som är det viktiga och svara på frågor som Vem är jag?

Brotorpsskolan Södra (fd Kristinaskolan i Lindesberg) med åk 4-6 vill engagera filmskaparen Thomas Hegefors. Han använder film som pedagogiskt verktyg för att utveckla sina förmågor och hitta nya vägar till kunskap. Dessutom önskas Alma och Papegojamysteriet.

Ekbackens skola (Fellingsbro) med åk F-6 vill i dessa tider av klimatoro engagera Sara Hillersberg och Anna Nilsson som visar hur man kan slöjda med återbruksmaterial. Rädda världen stygn för stygn heter deras workshop. Dessutom önskas Alma och Papegojamysteriet.

Fröviskolan med åk F-9 vill engagera Sara Hillersberg och Anna Nilsson som kommer och visar hur man kan slöjda med återbruksmaterial. Rädda världen stygn för stygn. För åk 7-9 vill de ta in teaterföreställningen Ligga med Gycklargruppen Trix och även arbeta med författare som de engagerar från Författarcentrum.

Hagabackens skola (Guldsmedshyttan) med åk F-3 vill engagera Mia Fagergren som arbetar med självporträtt med huvudsak måleri. Genom detta får eleverna lära sig att det är processen i skapandet som är det viktiga och svara på frågor som Vem är jag?

Stadsskogsskolan (Lindesberg) med åk 7-9 vill ta in teaterföreställningen Ligga med Gycklargruppen Trix och arbeta med författare som de engagerar från författarcentrum.

Storåskolan med åk 4-9, vill ha Alma och Papegojamysteriet, teaterföreställningen Ligga med Gycklargruppen Trix och arbeta med författare som de engagerar från författarcentrum.

Vedevågsskolan är en av de mindre skolenheterna och vill engagera filmskaparen Thomas Hegefors. Han använder film som pedagogiskt verktyg för att utveckla sina förmågor och hitta nya vägar till kunskap.

Särskolan i Lindesbergs kommun vill lyssna på ljud och planerar att ta in Ljudstrålar och Jazzglassar som specialiserat sig just mot särskolan.

Projektplan för Skapande skola i förskolan

”Förskolan i Lindesberg vill fokusera på barnens berättande, sagor och myter. För att barnen ska utveckla sitt språk är berättandet av vikt – det vill vi ta fasta på”, skriver kommunen i ansökan till Kulturrådet: ”För flera år sedan tog kommunen in Fabula Storytelling berättarrazzior till alla kommunens högstadieelever. Det blev mycket lyckat. Denna gång vill vi bjuda in dem igen med deras workshop och föreställning Sagohjulet”.

Workshopen leds av en professionell scenberättare. Här får barnen turas om att sätta fart på Sagohjulet som inspirerar till en ny historia. Under ledning av berättaren hjälps de åt att skapa sagan. De uppfinner karaktärer, hittar på problem och kommer med lösningar! Berättaren ger sagan liv genom muntligt berättande i samspel med barnen. I slutet av workshopen spelas sagan in på ljudfil till personal och barngrupp. Det blir deras alldeles egna saga, som de kan lyssna på tillsammans, eller berätta vidare, illustrera och använda som inspiration i verksamheten. Under Förskolans dag ska detta manifesteras i en sagokarneval där barnen skapar kostymer och flaggor utifrån sina berättelser.

……………………………………

Kommunal barnkulturplan ger mer KulturKraft i Lindesberg

April 08, 2020: Region Örebro län vill öka möjligheten för barn och unga att ta del av kultur i skolan och satsar i år 500.000 kronor på samverkansformen KulturKraft. Åtta av länets kommuner har nu anslutit sig till KulturKraft – däribland Lindesbergs kommun som tagit fram en kommunal barnkulturplan för detta.

Nya bidrag till Lindesberg för Skapande skola

Maj 21, 2020: Kulturrådet har fördelat totalt 180 miljoner kronor för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer för nästa läsår. Lindesbergs kommunala skolor får 330.000 kronor, Löa skola får 30.500 kronor och Pilkrogs skola får 30.000 kronor för projekt som handlar om barns eget skapande och konstnärlig fördjupning.

Pilkrogs friskola lär om djur i Skapande skola-projekt

Jun 02, 2020: Pilkrogs friskola i Lindesbergs kommun får 30.000 kronor i Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer under nästa läsår. Pengarna kommer att användas för att utveckla förskolebarnens nyfikenhet och intressen för skogens vilda djur genom teater och möjligheten att skapa djuren i lera.

Sång och dans till Löa friskola genom Skapande skola-bidrag

Maj 28, 2020: Löa friskola i Lindesbergs kommun får 30.500 kronor i Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer under nästa läsår. ”Vi kommer att använda pengarna till ett projekt som bygger på elevernas delaktighet genom sång, dans och musik”, förklarar Petra Hedenius på Löa friskola som har närmare 100 elever i årskurserna F-6.

Länet | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login