Länet – Först i Sverige med studiemotiverande utbildning

Av på 14 oktober, 2016
Arkivbild

Fellingsbro folkhögskola har startat Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) för teckenspråkiga som första folkhögskola i landet. De första kursdeltagarna är nu på plats i Örebro för att läsa den 13 veckor långa utbildningen.

De flesta folkhögskolor anordnar idag Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF), på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Nu är Fellingsbro folkhögskola först i landet med att starta en SMF-grupp för teckenspråkiga. Kursen är 13 veckor lång och äger rum i Örebro.

Vi är mycket glada över att i samarbete med Arbetsförmedlingen fått till en första kurs för teckenspråkiga. Det är viktigt att alla får möjlighet att utvecklas som människor och att alla ges en chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Genom SMF på teckenspråk öppnar vi dörren för fler och bidrar till samhällets mångfald, säger rektor Janne Carlsson.

Fellingsbro folkhögskola har en profil som riktar sig till personer med funktionsnedsättning och arbetar med ett flerspråkigt perspektiv där svenska i tal och skrift och svenskt teckenspråk bildar grunden. Satsningen på SMF för teckenspråkiga är därför ett naturligt steg.

Förhoppningsvis ger kursen mersmak för kursdeltagarna så att de studerar vidare inom folkhögskolan för att läsa in sina behörigheter.

Fellingsbro folkhögskola ser också potential att på sikt erbjuda Allmän kurs på teckenspråk. Allmän kurs erbjuds av alla folkhögskolor och erbjuder möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högre studier samt att uppnå vissa särskilda behörigheter.

Fakta:
Syftet med Studiemotiverande folkhögskolekurs är att prova på hur det är att studera som vuxen. Upplägget varierar beroende på kursdeltagarnas önskemål och skolans inriktning. Arbetsförmedlingen står bakom satsningen och man söker till SMF genom sin förmedlare. Studiemotiverande folkhögskolekurs riktar sig till personer som saknar fullständiga betyg från grund- eller gymnasieskolan och är arbetssökande mellan 16-24 år eller arbetssökande inom jobb och utvecklingsgarantin som fyllt 25 år.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in