Längdlandslaget till Lillehammer

Av på 27 november, 2018
Arkivbild

Svenska Skidförbundet har tagit ut tio damer och nio herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Lillehammer den 30 november – 1 december.

Det blev fantastisk leverans av de svenska åkarna på världscuppremiären i finska Ruka. Fyra av de sex pallplatserna i damtävlingarna togs hem av svenskor och även på herrsidan kammades en pallplats hem. Nu blickar laget mot kommande helgs tävlingar i Norge.

Vi fick flera bra kvitton efter premiärhelgen i Ruka. På damsidan har vi ett väldigt starkt lag, som kommer vara med och utmana högt upp i listorna framöver. Vi hade samtliga sex tjejer i topp 12 i sprintprologen i lördags och i söndagens distanslopp tog alla poäng. Det gör att konkurrensen är hård i laget, konstaterar landslagschef Rikard Grip, som nu ger samtliga damer från Ruka chansen att tävla vidare i Lillehammer nästa helg.

Även de flesta svenska herrarna från Ruka kan se fram emot att tävla vidare i Lillehammer.

– Givetvis känns det extra roligt med Calle Halfvarssons fina tredjeplats i distansloppet, men det fanns även flera andra positiva prestationer hos herrarna i Ruka. Det tar vi med oss och bygger vidare på till kommande helg, säger Grip.

Den enda som inte fortsätter till Lillehammer är Daniel Rickardsson.

– Det finns en noggrann plan för hur Daniel ska ha ingången på denna säsong efter sommarens operation. Han blir hemma från Lillehammer och får lite mer träning då han tappat vissa viktiga moment under barmarkssäsongen, berättar Rikard Grip.

Tävlingarna i Lillehammer genomförs i form av en tre dagar lång minitour. Samtliga åkare tävlar därmed i alla lopp. Förutom de nio damerna och åtta av herrarna från Ruka har ytterligare en dam och en herre tagits ut till Lillehammer.

– Jonna Sundling missade premiären i Bruksvallarna på grund av sjukdom och inledde sin tävlingssäsong i Volkswagen cup i helgen. Där vann hon sprinten och blev tvåa i distansloppet. Hon visar därmed att hon är redo för säsongsdebut i världscupen, säger Rikard Grip om A-lagsåkaren från IFK Umeå.

Dessutom får Piteå elits Björn Sandström chansen i Lillehammer efter att ha vunnit helgens distanslopp i Volkswagen cup. Sandström ingår i landslagets Team Bauhaus.

– Vi ser fram emot att fortsätta med världscupen i helgen. Lillehammer är en fin tävlingsort, som bjuder på väldigt tuffa och utslagsgivande banor, avslutar Grip.

Längdlandslaget till världscuppremiären i Ruka, Finland, 24–25 november

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Moa Lundgren, IFK Umeå
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK
Gustav Eriksson, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Teodor Peterson, Anton Persson, SK Bore, IFK Umeå
Björn Sandström, Piteå elit
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Tävlingsprogram Lillehammer
Fredag 30/11: sprint (F)
lördag 1/12: 10/15 km (F)
söndag 2/12: jaktstart (K)

Sport | Skidor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in