Långvariga problem med hälsan – vardag för många svenskar

By on 26 juni, 2018

Fyra av tio svenskar uppger att de har långvariga hälsoproblem. Men bara tre procent av de offentliga sjukvårdskostnaderna i Sverige läggs på förebyggande åtgärder. Betydligt mer används istället till att bota och rehabilitera de som redan har blivit sjuka, visar statistik som Yogobe har sammanställt från Folkhälsomyndigheten och SCB.

– Mer av vårdens resurser behöver läggas på friskvård och förebyggande arbete, för att minska risken för att ännu fler hamnar i långvarig ohälsa. Digitala verktyg är ett alternativ eftersom de når alla och kan användas när det passar. Dessutom är de mycket kostnadseffektiva, säger Peter Munteanu, vd för Yogobe.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten har fyra av tio svenskar, 36 procent, någon långvarig sjukdom eller långvariga besvär med sin hälsa. I praktiken innebär det att miljontals svenskar har eller har haft hälsoproblem under en längre period. Men ändå används bara tre procent av de offentliga sjukvårdskostnaderna till förebyggande åtgärder, som skulle kunna motverka att ännu fler hamnar i och blir fast i långvarig sjukdom. En betydligt större del av kostnaderna för sjukvården, 52 procent, går istället till att bota och rehabilitera de som redan har blivit sjuka. Det visar statistik från SCB.

I Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2018 konstateras dessutom att förutsättningarna för en god hälsa skiljer sig åt mellan olika grupper i samhället och att skillnaderna mellan personer med olika utbildningsnivå har ökat de senaste elva åren. Ojämlikheten i hälsa visar sig bland annat i medellivslängd, stillasittande fritid, daglig rökning och fetma.

– Alla ska ges förutsättningar och redskap för hållbar fysisk och mental hälsa samt själsligt välbefinnande. Det gynnar både samhällsekonomin och människors välmående, säger Peter Munteanu.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Om statistiken:
Statistiken om självskattade långvariga hälsoproblem kommer från Folkhälsomyndighetenssenaste nationella folkhälsoenkät (2016) och är en urvalsundersökning blandsvenskar mellan 18 och 64 år. Siffrorna är presenterade somicke åldersstandardiserade 4-årsmedelvärden. Även Folkhälsomyndighetens årsrapportför 2018 har använts som källa. Uppgifterna om användandet av de offentliga sjukvårdskostnaderna är de senast publicerade från SCB (mars 2018) och avser 2016.
Om Yogobe:
Yogobe främjar fysisk, mental och social hälsa genom att tillhandahålla digitala tjänster inom e-hälsa. Målet är att integrera digital teknik i människors vardag för att bidra till ökat välmående bland fler. Yogobe erbjuder stöd och vägledning i form av video streaming, e-utbildningar samt e-kurser inom allt från träning och prevention till rehabilitering. Yogobe har idag 100 000 medlemmar, utsågs 2017 till Årets hälsoföretag i Sverige och har några av Nordens främsta yogalärare, träningsinstruktörer och experter inom hälsa kopplade till sig.

You must be logged in to post a comment Login