Låt barnen leka bort stressen

By on 31 januari, 2020

De allra flesta svenska barn har ett hektiskt vardagsliv, och det är viktigt för barnens självkänsla att föräldrarna tar sig tid och ger dem en välbehövlig paus. Lägg ifrån er skärmarna och ta fram leksakerna istället, råder psykologerna.

– Älskling, vill du sitta med surfplattan medan jag lagar middag? Visst kan väl de flesta föräldrar känna igen sig i det här scenariot efter en stressig arbetsdag följd av hämtning och andra vardagssysslor? Det är inget fel i att föräldrarna låter barnen sitta framför skärmen emellanåt, menar både Hanne Værum Sørensen, psykolog och forskare i pedagogik, och Conny Hjarsø, barnyogalärare, mindfulnessinstruktör och socialpedagog med examen i psykologi.

Men tror man att barnen får en paus från vardagens snabba tempo genom att leka med paddan eller titta på tecknat så får man tänka om.

– Nervsystemet kommer inte till ro om man sitter framför en skärm. Det är beroendeframkallande eftersom hjärnan utsöndrar dopamin när vi spelar spel på skärm, och då kan vi inte koppla av, förklarar Conny Hjarsø.

Hanne Værum Sørensen tycker att det är viktigt att understryka att det inte är helt lätt för föräldrarna att skapa lugn i vardagen för barnen. Särskilt för småbarnsföräldrarna, som är en av de grupper som arbetar allra mest. Undersökningar visar att många barn också är stressade nu för tiden. Det tar sig bland annat uttryck i irritation, nervositet, nedstämdhet, magsmärtor och att de lätt ger upp. Därför är det viktigt att man skapar pauser för barnen, både i vardagen och på helgerna.

– Det är viktigt att föräldrarna prioriterar tid till aktiviteter tillsammans med barnen som kretsar kring koncentration och fokus, och gärna i ett lugnt tempo. Det kan handla om att bygga med leksaker och skapa en fantasivärld, säger hon.

Omöjligt att känna oro när man går upp i något
I sitt yrke träffar Conny Hjarsø många barn som har svårt att koncentrera sig och varva ner. Därför uppmanar hon föräldrarna till att hitta på aktiviteter tillsammans med barnen som låter dem koncentrera sig på någonting tillsammans. – När människor är fokuserade händer nämligen något väldigt positivt.

Både barn och vuxna går runt och oroar sig för olika saker som pågår i deras liv, men när man fördjupar sig i något får hjärnan en paus från det. Det är faktiskt omöjligt att oroa sig när man är riktigt fokuserad, för hela nervsystemet går ner i varv, förklarar Conny Hjarsø.

Både Conny Hjarsø och Hanne Værum Sørensen har full förståelse för att föräldrarna har svårt att få tiden att räcka till, och att det därför kan vara svårt att ta pauser. Men det är oerhört viktigt för barnens självkänsla och utveckling, säger Hanne Værum Sørensen.

– När föräldrarna sitter klistrade framför skärmen får barnen en känsla av att skärmen är viktigare än dem. Barn kan inte annat än att finna sig i det, och det kan vara skadligt för deras självkänsla. Mitt enda råd är att lägga ifrån sig telefonerna, och byta ut dem mot närvaro och leksaker, säger hon.

Välj en leksak som ger lugn och ro
Maki, som distribuerar leksaker i Norden, tycker att det är viktigt att fylla barnens vardag med lek. VD:n Michael Jensen har lyssnat till forskarnas utlåtande.

– Jag blir inte förvånad av att höra att barn känner sig pressade i vardagen, och därför gör det extra stort intryck att höra hur viktigt det är med lugn och ro i vardagen, säger han.

– Vissa leksaker har en lugnande effekt i sig eftersom de inte är till för att prestera eller lösa något. Jag tror det är därför sensoriska leksaker har blivit så populära, eftersom man får den där sensoriska upplevelsen när man formar den. Och så är det givetvis med allt som kräver fokus – exempelvis att lägga pussel. Samma sak gäller leksaker som välkomnar barnen in i en fantasivärld där de inte behöver förhålla sig till någonting annat än sin egen kreativitet, när de bygger med magneter eller figurer. I allmänhet erbjuder dagens leksaker så många möjligheter att man som vuxen inte kan låta bli att bli uppspelt när leken väl är igång.”

Regionalt
Örebronyheter

Källa Maki

You must be logged in to post a comment Login