Laxå kommun satsar på miljön

By on 9 juni, 2020
Laxå är en av de kommuner som framgångsrikt tagit bort kemiska rengöringsmedel och istället gått över till ultrarent, avjoniserat vatten.

Laxå är en av de kommuner som framgångsrikt tagit bort kemiska rengöringsmedel och istället gått över till ultrarent, avjoniserat vatten. 

– Laxå har en månghundraårig relation till rent, bra vatten och en tradition med besöksnäring och brunnsdrickning vid Porla brunn sedan 1700-talet. Kommunen var dessutom den första i Sverige att miljödiplomeras 2011 och nu kombineras tradition och miljömedvetande när vi börjar använda DIRO-vattnet, berättar Heléne Flyckt, enhetschef för Lokal- och Miljöservice i Laxå kommun.

Nu lyser kemikalierna med sin frånvaro

 – Jag var inledningsvis lite skeptisk, miljömässigt är det en enorm förbättring , men skulle det verkligen bli lika rent? Man förknippar gärna lukten av rengöringsmedel med renhet. Men förutom att det blir rent och att vi skonar miljön så hade det en tydlig effekt på dem som jobbar med lokalvården. Vissa medarbetare hade tidigare fått allergiska reaktioner och huvudvärk, nu är den stickande lukten borta, liksom hälsobesvären som troligen kunde kopplas till kemikalierna. Det är bara att konstatera, rent luktar inte, det är bara fräscht och doftfritt, säger hon.

Ett ambitiöst och viktigt miljöarbete, för barnen, medarbetarna och miljön

– I Laxå har vi en tydlig ambition om att ständigt förbättra vårt miljöarbete. Jag hade tagit del av resultaten från de tidigare mätningarna i Nynäshamn och Håbo där avjoniserat vatten använts har visat på bra resultat jämfört med när rengöringsmedel använts. Med tanke på att produkten var ganska ny och vi genomför en stor förändring ville vi försäkra oss om att produkten verkligen håller vad den lovar. Därför gjorde vi egna mätningar och det var ett överraskande positivt resultat. Inom lokalvården uppnår vi nu, tack vare DIRO, högre kvalitet än tidigare men helt utan kemiska rengöringsmedel, säger Heléne Flyckt.

Hållbar Lokalvård
Rapporten ”Hållbar Lokalvård”, som Laxå kommun håller på att ta fram tillsammans med företaget Ergoinvent AB, utgår från resultaten av sex mättillfällen under åren 2017 till och med 2020. Undersökningarna har gjorts med en så kallad ATP-mätare och resultaten visar att användningen av DIRO-vatten i kombination med mikrofibermopp är godkända. I vissa fall mycket bättre värden än de krav som gäller enligt hygienstandard. Heléne Flyckt säger att Laxå kommun inom kort kommer att presentera sin rapport och hoppas att det arbete som de lagt ner kommer att hjälpa andra beslutsfattare i de beslut som gäller miljöarbetet i kommunen och arbetet för en giftfri förskola.

DIRO-vatten
Vattnet som används är från början vanligt kranvatten som går genom filtersystemet DIRO, där det blir ultrarent och avjoniserat. DIRO tillverkas av Malmöföretaget SWATAB. Användningsområdena är många, i Laxå är det för tvätt av textilier, golvmoppar och städdukar med DIRO-vatten och rengöring av ytskikt med vattnet på sprayflaska, DIRO-Allrent tillsammans med mikrofiberduk, men även rengöring av golvytor med både fuktmoppning och kombiskurmaskin. I Laxå där DIRO-vatten används visar mätningarna på lika goda och till och med bättre värden än tidigare.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Laxå kommun. Vår vision bygger på att bidra till en renare och miljövänligare värld, utan att tumma på kvalitet. Våra kunder vill ha rena lokaler och rena kläder, så det är viktigt för oss att kunna visa att resultat och hållbarhet går hand i hand här. Vi är också mycket stolta över att vi fått DIRO-Allrent miljömärkt med Bra Miljöval, säger Mats Marklund, VD på SWATAB.

Länet | Laxå Kommun
Örebronyheter

Källa SWATAB

You must be logged in to post a comment Login