Lokala SD-toppar: ”Vi ska styra kommunerna”

Av på 27 november, 2017

Nära hälften av Sverigedemokraternas gruppledare tror att de kommer att ta makten i sin kommun efter valet, men om det inte blir möjligt föredrar en klar majoritet ett borgerligt styre, det visar Dagens Samhälles enkät till lokala SD-toppar.

Kommunvalet 2014 blev en stor framgång för Sverigedemokraterna, som ökade i 286 av 290 kommuner, men partiet ingår i dag inte i någon enda styrande koalition.

Bland SD:s kommunala toppar finns nu en stark tro på att det ändras efter nästa val, och hoppet står till stor del till att det blir Moderaterna som bjuder in partiet i värmen.

Dagens Samhälle har frågat SD:s gruppledare i landets kommunfullmäktige om vad de tror om kommunvalet nästa år. Nära hälften av dem som svarat på enkäten tror att SD efter valet kommer att ingå i den styrande koalitionen i kommunen.

Det vanligaste är att man ser Moderaterna som en samarbetspartner, men även KD och de andra allianspartierna återkommer i kommentarerna.

– Många ser Moderaterna som den naturliga partnern, och jag vet att de i flera år har uppvaktat oss ganska ordentligt. Jag känner till 5–6 kommuner där man haft ingående samtal om att efter nästa val, om resultatet blir som vi tror, då ska vi samarbeta, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Dagens Samhälle.

På frågan om vilket styre gruppledarna föredrar om SD inte får ingå svarar 61 procent ett styre lett av ett borgerligt parti. Endast drygt 3 procent vill se ett socialdemokratiskt styre.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in