Lokalt | 151 procent fler parkeringar med app i Örebro

Av på 27 januari, 2015

Örebroarna blir allt mer mobila. Under 2014 ökade antalet parkeringar betalda med EasyParks app med 151 procent, jämfört med året innan. I tider då mynt blir en dyr affär gläds kommunen åt ökad mobil mognad.

Att betala med mobilen blev allt vanligare under 2014. När parkeringstjänsten EasyPark gör bokslut över användandet av den mobila parkeringsappen står det klart att antalet mobila parkeringstransaktioner ökade med 180 procent i Sverige under 2014 jämfört med 2013. Ökningen i Örebro var 151 procent.

Snart slopas myntautomaterna?
Att betala med mynt när man parkerar bilen är snart ett minne blott. När nya mynt lanseras 2016 blir det dyrt att bygga om parkeringsautmaterna. Linköpings kommun var först ut i Sverige att besluta att slopa mynt till förmån för kort och mobilbetalning.

Enligt Magnus Eriksson, enhetschef på tekniska förvaltningen i Örebro kommun skulle en ombyggnad av kommunens parkeringsautomater kosta runt 3 miljoner kronor.

– Vi ser gärna att Örebroarna använder mobilen mer när de betalar för sin parkering. Det är smidigt för användaren och underhållsfritt för kommunen. Fördelen med mobilen är ju att man själv bestämmer när man avslutar sin parkering. Vi kommer under året prova med enbart elektroniska betalning på ett par platser, för att se hur det fungerar, säger Magnus Eriksson.

Snabb mobilutveckling bakom ökning
Att mobilparkeringen ökat med 151 procent i Örebro kan delvis förklaras av att ökat användnade av smarta mobiler i allmänhet och betalappar i synnerhet. Mobilen blir alltmer en digital plånbok. EasyPark ser fler skäl till att mobilparkerandet ökar.

– Vi har satsat mycket på innovation senaste året. Förutom enklare gränssnitt har vi lanserat fler betalmöjligheter i appen och dessutom byggt in den i navigationssystem på ett par bilmodeller. Allt för att göra det ännu lättare att checka in och checka ut bilen med sin smartphone, säger Anders Bäck, VD för EasyPark Sverige.

151 procent fler parkeringar med app i Örebro, men räcker det för att slopa mynt?

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in