Lössnuset hänger löst i Örebro

Av på 7 mars, 2020

Försäljningen av Tobaksfria nikotinportioner fortsätter att ökat stort i Örebro, samtidigt som försäljningen av lössnus rasar. Det visar en färsk rapport från Snusjournalen. Men det mest populära snuset i Örebro är fortfarande portionssnuset Göteborgs Rapé One White, tätt följt av Lundgrens Skåne Vit.

Snusjournalen har sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor i rapporten Snusrapporten 2019. Rapporten är baserad på beställningar av 200 000 kunder i Sverige samt en kundundersökning med 2400 respondenter.

Nikotinportioner växer snabbt i Örebro
En av de tydliga trenderna 2019 var att örebroarna i allt större utsträckning köpte prillor utan tobak. Prillor med nikotin utan tobak, så kallade nikotinportioner eller All White, var den snabbast växande kategorin i Örebro. Försäljningen av nikotinportioner ökade med 302 procent under 2019​. ​Trots detta föredrar och köper örebroarna fortfarande klassiska snusmärken som Göteborgs Rapé, Lundgrens och Knox.

– Nikotinportioner växer snabbt i hela landet. Några anledningar är att de varken missfärgar fingrar eller tänder, luktar inte och anses fräschare än traditionellt snus. Framför allt är nikotinportioner populära bland före detta rökare och bland kvinnliga snusare. Tidigare använde nästan enbart män snus för att sluta röka, men nu kan kvinnorna välja nikotinportioner för att sluta röka, säger Henrik Ståhl, chefredaktör Snusjournalen.

Samtidigt minskar försäljningen av lössnus. I Örebro har försäljningen minskat med 24% det senaste året. Istället ersätts det med white portionssnus och tobaksfria nikotinportioner.

Snuset är en väg bort från rökning
Hela 59 procent av de som snusar i Örebro idag började snusa för att de ville sluta röka. Det är den klart vanligaste anledningen till att man börjar snusa. Bland kvinnor är siffran högre, 88 procent anger att de snusar eftersom de ville sluta röka.

Andra snustrender i Örebro:

  • 54 procent anser att den främsta fördelen med att snusa är att det inte påverkar andra.
  • Av de som slutade röka med hjälp av snus mår hela 93 procent bättre eller mycket bättre efter skiftet. Resterande 7 procent mår oförändrat. 
  • Hela 50 procent av de responderande har tidigare rökt men gör inte idag.

Lokalt 
Örebronyheter

Källa Snusjournalen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in