Man dog i samband med sitt deltagande i Öppet Spår

Av på 25 februari, 2018
Arkivbild

Vasaloppet tvingas i dag, söndag, meddela att en man i 60 års åldern, hemmahörande i Stockholmstrakten, avlidit i samband med sitt deltagande i Öppet Spår. Mannen, som deltog i det 90 km långa loppet, föll ihop i spåret nära kontrollen i Risberg, cirka tre mil från starten i Sälen.

Det var vid 11-tiden som mannen föll ihop i skidspåret. Andra deltagare startade direkt hjärt- och lungräddning och sjukvården larmades. Både tävlingsläkare och ambulanshelikoptern var snabbt på plats och hjärtstopp konstaterades. Mannen flögs med helikopter vidare till Falun Lasarett men hans liv gick inte att rädda.

– Vasaloppet har hög beredskap för de olika typer av olyckor som kan inträffa i spåret och under Vasaloppets vintervecka arbetar närmare 200 personer inom sjukvårdsorganisationen, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen

Plötsligt hjärtstopp drabbar i genomsnitt en på femtio tusen deltagare. Cirka en tredjedel av de personer som drabbats av hjärtstopp har räddats genom snabb behandling från sjukvårdare. Sedan 1922 har över en miljon starter gjorts i något av loppen.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in