Maxa säkerheten på sjön i sommar

By on 5 juni, 2019

För att minska risken för obehagliga händelser och lägga grunden för en härlig tid till sjöss är förberedelser och planering A och O. Använd alltid flytväst, håll koll på vädret samt lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen. Det är några råd Sjöfartsverket ger inför båtsäsongen.

Nu är fritidsbåtssäsongen igång. Här är Sjöfartsverkets tio tips till alla som ska åka ut med fritidsbåten i sommar.

1) Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt
En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet. Gärna gul eller i starkt lysande färg.
Låt barnen få öva på att ha flytvästen i vattnet. Gå till en simhall och låt barnen få uppleva hur flytvästen vill vända kroppen till ryggläge. Annars riskerar ett barn att lätt få panik om det ofrivilligt skulle hamna i vattnet.

2) Håll koll på vädret!
Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. Numera finns det en mängd vädertjänster och det är lika viktigt som alltid att följa prognoserna. Lika viktigt är det att kunna tolka vad som rapporteras. Om det är risk för åskbyar, betyder det också att det är risk för snabba och kraftiga väderomslag. Hastiga väderomslag, så kallat överfallsväder, är oftast mer riskabelt än ett utpräglat lågtryck med ihållande vind och regn.

3) Lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen
Se till att du behärskar navigations- och kommunikationsutrustningen ombord så att du kan ange din position. Passa på att gå en utbildning innan säsongen startar, till exempel en kurs för förarintyg eller kustskepparintyg. Har du papperssjökort ombord har du en bra backup om elektroniken slutar fungera.
Glöm inte ta med mobilen, och ha den i ett vattentätt fodral. Mobiltelefonin har fått stor betydelse för att kunna larma vid olyckor och händelser. Se till att ha funktionen för platstjänst aktiverad om du har en smartphone. Då kan du lättare bli positionerad vid händelse av en olycka.
Om du ska segla utomskärs är rekommendationen att utrusta båten med VHF-radio, som har betydligt bättre täckning än mobiltelefoner. Ett bra komplement ombord är en personlig nödsändare, så kallad PLB. Den larmar via satellit och positionen blir känd samtidigt som larmet kommer in. Kom ihåg att den personliga nödsändaren måste registreras.

4) Planera din resa
Det lönar sig att tänka ett eller ett par steg framåt på sjön. Om du sökt lä och vinden vänder 180 grader – vad ska du göra då? Har du meddelat dina anhöriga iland om dina planer? Håll dina anhöriga underrättade om dina planer samt om förändringar i din planerade rutt. Då har Sjö- och flygräddningscentralen bättre förutsättningarna att lokalisera dig vid händelse av en olycka. 

5) Se till att ha ankare och ankarlina ombord
Med hjälp av ankaret kan du få stopp på båten om den till exempel driver eller det blir manöverproblem. Genom att ankra kan du vinna mycket värdefull tid innan assistans hinner komma till platsen. Men lika viktigt som att ha ett ankare ombord är det att ha tillräckligt med ankarlina.

6) Trygghet ombord
Kör båten på ett sätt så att alla passagerare känner sig trygga. Det är en viktig faktor för att inte skapa panik i båten, som i sin tur kan leda till sjöolyckor.

7) Ha sällskap
Ha sällskap i båten. Du utsätter dig för en högre risk om du är själv i båten, speciellt om du inte kan larma själv.

8) Håll båten i trim
Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Se över genomföringar, bränsle- och kylvattenslangar regelbundet. Ta de första turerna i närheten av land. Det är många fritidsskeppare som gjort upptäckten att motorn inte är i toppskick först när de kommit en bit ut under säsongens första tur.

9) Teckna en assistansförsäkring
För att ett larm ska klassas som sjöräddningstjänst måste fara för liv föreligga. Det händer att fritidsskeppare som står fast på grund, eller råkar ut för att motorn stannat, utan att någon svävar i livsfara inser att de måste bekosta bärgning själv. Det är dyrt, om du inte har tecknat assistansförsäkring. Medlemskap i Sjöräddningssällskapet ger liknande skydd som en assistansförsäkring samtidigt som det gynnar sjöräddningsförmågan.

10) Hjälp Sjöfartsverket!
Om du upptäcker fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller iakttar annat som kan utgöra fara för sjöfarten vill vi att du genast rapporterar in det till oss. Det gör du på www.sjofartsverket.se/rapportera

Slutligen – om olyckan ändå är framme eller om du observerar någon annan i sjönöd, larma Sjö- och flygräddningscentralen via 112 eller på VHF kanal 16 genom att anropa ”Sweden Rescue”.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login