Medelhavet: Situationen förvärras för varje dag

Av på 22 augusti, 2019
Foto: Anthony Jean/SOS MEDITERRANEE

I 13 dagar har nu 356 sårbara människor befunnit sig ombord på vårt sök- och räddningsfartyg Ocean Viking. Situationen förvärras för varje dag. Ombord finns människor vars medicinska tillstånd snabbt kan bli kritiskt och som då behöver evakueras.

”Under nästan två veckor har jag mött människor som utsatts för sexuellt våld och behandlat skador efter brutalt våld, elstötar och tortyr, liksom även krigsrelaterade skador. En tredjedel av mina patienter är barn under 18 år. De har alla genomlevt mardrömslika resor innan de räddades ur havet.

För varje dag som går ser jag hur människors psykiska hälsa snabbt försämras. De är livrädda för att de ska tvingas tillbaka till Libyen, där de har utsatts för fruktansvärda övergrepp och godtyckliga fängslanden.

Många har försökt fly från Libyen flera gånger men har tvingats tillbaka av den EU-stödda libyska kustbevakningen. Tillbaka i Libyen har de låsts in i förvar. Vissa har överlevt skeppsbrott och bombattacker. Alla förtjänar trygghet och som läkare kan jag inte acceptera deras utdragna lidande.

Varför har moral och humanitet tagits som gisslan av politiker som medvetet lämnar dem ute till havs, och därigenom än en gång berövar dem deras grundläggande rättigheter och värdighet?

Vilka ytterligare trauman ska de europeiska ledarna lägga på dessa människor innan man kommer fram till en human lösning? Vad är det som ska få dem att reagera?

Det måste till ett brådskande ingripande nu. Därför vädjar jag till europeiska regeringar om medmänsklighet och ett stopp för den här skamliga utvecklingen. Alla 356 personer ombord måste få gå iland i en säker hamn nu.”– Luca Pigozzi, läkare ombord på Ocean Viking.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in