Mellandagsrean – varken störst eller bäst

Av på 20 december, 2019
Arkivbild

Mellandagsrean är en klassiker bland reahögtider – men köpintresset och rabattsatserna har stagnerat till följd av handelns fokus på Black Friday, Cyber Monday och Singles Day. Det visar färsk statistik från Prisjakt, som analyserat reornas rabattsatser och svenskarnas köpintresse. 

– Var 8:e produkt går upp i pris under mellandagsrean, och enbart var femtonde produkt har en riktig rea, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Svenskarnas köpintresse under mellandagsrean har sedan 2016 varit i princip oförändrad enligt jämförelsetjänsten Prisjakt, medan intresset för Black Week haft en ökning om 55 procent samma period.* Att Black Week dessutom var hela 86 procent större än mellandagsrean förra året gör att Prisjakts Nordenchef Carl Vult von Steyern förutser ännu en lugn mellandagsrea i år:

– Singles Day, Black Friday, Black Week, Cyber Monday. Antalet kampanjer innan mellandagsrean har både blivit fler och större, så att köpintresset under mellandagsrean stagnerar är inte så konstigt. Att Black Friday inföll så pass sent i år, den 29 november, gör också att många svenskar redan hunnit köpa sina julklappar innan decemberhandeln dragit igång, säger Carl Vult Von Steyern, Nordenchef på Prisjakt

Enligt en nationell undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt så förväntar sig svenskarna fortfarande höga rabattsatser under mellandagsrean, i genomsnitt 43 procent**. Jämförelsetjänstens statistik visar dock att den genomsnittliga prisnedgången under fjolårets mellandagsrea enbart var 3,07 procent*** – vilket kan jämföras med Black Friday 2019 som hade en genomsnittlig prisnedgång på 5,22 procent. Mellandagsrean förlorar även mot Black Friday sett till antalet rabatterade varor, då enbart var femtonde produkt hade en rea på 10 procent eller mer – medan var 7:e produkt var nedsatt under Black Friday.

– Handeln ser idag annorlunda ut än vad den gjorde för några år sedan. Den är extremt kampanjdriven och det är på sätt och vis alltid rea. En anledning till de blygsamma prissänkningarna under mellandagsrean beror bland annat på att butikerna inte har möjlighet att matcha svenskarnas förväntningar, det är helt enkelt svårt om än omöjligt för butikerna ha stora rabatter året om utan att gå med förlust, säger Carl Vult Von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Det finns dock fortfarande möjlighet att göra bra fynd. Bland annat så hade TV-kategorin en genomsnittlig prissänkning på 11,82 procent och nästan var tredje (38,39 %) produkt inom kategorin gick ned i pris under Mellandagsrean 2018. Även mobiltelefoner var en bra kategori att shoppa inom, där nästan varannan (45,95 %) mobiltelefon hade en prissänkning.

– De konsumenter som avvaktar och har tålamod när de shoppar är de stora vinnarna under de hektiska reaperioderna. Det lönar sig sällan att spendera alla sina pengar under stora reahögtider som Black Friday och mellandagsrean. Det är därför viktigt att sätta prisbevakning på de produkter du är intresserad av och följa prisutvecklingen, säger Carl Vult Von Steyern, Nordenchef på Prisjakts

Prishistorik under mellandagsrean 2018 jämfört med en vanlig dag i december***

TV: 12,83 % av produkterna gick upp i pris, 38,39 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 11,82 %.

Ljusstakar & Ljuslyktor: 12,38 % av produkterna gick upp i pris, 30,48 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 5,92 %.

Tangentbord: 13,47% av produkterna gick upp i pris, 22,65 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 5,79 %.

Jackor: 11,83 % av produkterna gick upp i pris, 36,74 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 5,16 %.

Vantar & Handskar: 9,73 % av produkterna gick upp i pris, 32,2 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 4,83 %.

Löparskor: 14,57 % av produkterna gick upp i pris, 34,33 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 4,74 %.

Hörlurar: 13,38 % av produkterna gick upp i pris, 23,88 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 4,76 %.

Mobiltelefoner: 9,54 % av produkterna gick upp i pris, 45,95 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 4,75 %.

Elscootrar: 20,45 % av produkterna gick upp i pris, 29,55 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 4,06%.

Armbandsur: 17,42 % av produkterna gick upp i pris, 24,62 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 0,84 %.

Stationära Datorer: 18,13 % av produkterna gick upp i pris, 24,74 % gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 2,99 %.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Jungrelations
* Prisjakt har med sina miljontals användare analyserat antalet klick som går från Prisjakt till butik, vilket blir en indikation på svenskarnas köpintresse.
** Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18–79. Totalt har 1 000 intervjuer genomförts under perioden 6 – 13 oktober 2019.
***Data från Prisjakt Peak Index (PX), ett nytt verktyg utvecklat av Prisjakt. Peak Index rapporterar om prisändringen (%) på readagar jämfört med 14 dagar innan (normal dag). Urvalet för Mellandagsrean 2018 var totalt 919 529 produkter. Varor som genererat intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor, förutom när en specifik produkt-kategori inte genererat tillräckligt stort intresse.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in