MinePap – ett resurseffektivare nyttjande

By on 19 februari, 2018
Delar av projektgruppen inspekterar Zinkgruvans sandmagasin som med hjälp av grävmaskinen i bakgrunden skall täckas med grönlutslam från Aspa Bruk vid ett pilotförsök i vår.
Foto: Josef Macsik.

MinePap – ett resurseffektivare nyttjande av industrins restprodukter med fokus på cirkulär ekonomi.

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet har tagit fart. De två stora parterna Zinkgruvan och Ahlstrom-Munksjö Aspa, är igång med analys och behovsinventering av restmaterial och hur detta kan ge uppkomst till nya användningsområden.

”Det är otroligt spännande att se vilket stort engagemang det är hos bägge parter, man vill verkligen hitta nya användningsområden för restprodukter och på så sätt bidra till en ökad industriell symbios”, säger Ian Hamilton, Econova.

Den tekniska delen med analys och beräkningar av åtgång av restmaterial är nu den närmast stående utmaningen. Att förädla och produktifiera grönlutsslam, en produkt som tidigare enbart deponerats, kräver stora insatser från bägge parter, både tekniskt och ekonomiskt. Här är projektet ett positivt inspel, då man efter laboratorieanalyser av flera recept, väljer ut ett för att användas vid demonstrationsförsök på Zinkgruvan. Parallellt med detta tas det också fram en affärsmodell för att organisera ekonomierna.

”Grönlutsslam har tekniska egenskaper som gör att det kan bibehålla en fuktig yta, och utlagt på sandmagasin kan det bidra till att minska damning under torrperioder ”, säger Josef Mácsik, Ecoloop. Maria Johansson på Ecoloop poängterar också att ”med god kännedom om de tekniska egenskaperna hos grönlutsslam kan utförandebeskrivningen av utläggningen optimeras så att materialets tekniska och miljömässiga fördelar kan utnyttjas i full skala”

Projektet ligger helt i linje med regeringsmålet att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet i världen år 2050, där en cirkulär ekonomi skulle kunna vara ett mer hållbart alternativ till dagens linjära ekonomi. Målet är att utreda om det kan finnas en lösning där utskottsmaterial från pappersmassatillverkning (grönlutsslam) har potential att fungera som täckningsmaterial av restprodukter från gruvverksamhet samt de eventuella affärsmodeller som kan utvecklas i relation till denna lösning.

”Det kommer att åtgå stora mängder täckmaterial när vi avslutar våra sandmagasin dit vi pumpar vårt utvinningsavfall. Restprodukter från pappersindustrin kan komma att ingå som en viktig del i det materialet. Vi behöver en ekonomiskt och miljömässigt försvarbar lösning och det ser vi stora förhoppningar i att hitta genom medverkan i MinePap. Vi ser dessa försök som en förstudie där vi använder produkter från Ahlstrom-Munksjö Aspa. Det ska bli otroligt spännande att se vad för kvalitet och i vilken omfattning Ahlstrom-Munksjö Aspa kan leverera och om det räcker för våra behov”, säger Björn Johansson, Zinkgruvan.

Parter från projektet hade nyligen förmånen att få lyssna till Per Bolund, finans- och konsumtionsminister och representant för Regeringskansliet, där han tydligt poängterade att Sverige behöver en ekonomi som levererar – inte bara idag utan även på längre sikt. Det blev även intressanta diskussioner om cirkulär ekonomi generellt samt om MinePap specifikt. Projektet ligger i framkant och det är högst relevant att hitta lösningar för det cirkulära resursflödet i kombination med teknik och ekonomiskt flöde.

”Att Handelshögskolan bidrar med forskning in i projektet är mycket viktigt för oss eftersom det är det första projektet som fokuserar på cirkulär ekonomi och cirkulära resursflöden. Vår roll kommer i stor utsträckning att beröra arbetet med riskeliminering, då vi har bred kunskap om och erfarenhet av industriella nätverk och samverkan ”, säger Frans Prenkert från Handelshögskolan.

Länet | Zinkgruvan
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login