Nio av tio svenskar vill ha fyradagarsvecka på jobbet

Av på 9 november, 2019
Arkivbild

Närmare nio av tio kontorsarbetare är positiva till att gå ner från fem till fyra dagars arbetsvecka, men de tror inte att det kommer ske inom en snar framtid. Många är också oroade för att det kan leda till ett ökat stresspåslag och att det kan vara svårt att genomföra med nuvarande arbetsbelastning. Det visar en ny undersökning från molntjänstföretaget Citrix.

I Sverige har diskussionen om arbetstidsförkortning nästan uteslutande handlat om sex timmars arbetsdag. Utomlands har man istället vänt blicken mot en fyradagarsvecka och många svenskar är intresserade av konceptet. Undersökningen från Citrix visar att hela 88 procent skulle ta chansen till en fyradagarsvecka om de fick frågan av sin arbetsgivare. Dock anger 77 procent att lönen måste vara bibehållen. Bara 11 procent skulle gladeligen gå ner i lön för en fyradagarsvecka.

Svenskarna tror dock att en fyradagarsvecka är långt bort. Cirka 73 procent anger att det inte är troligt att en fyradagarsvecka kommer att hända inom snar framtid. De tror även att det i snitt kommer ta mer än åtta år innan arbetsgivaren erbjuder möjligheten. I jämförelse med de övriga länderna i undersökningen är Sverige i botten.

– Arbetsgivarna i de nordiska länderna erbjuder redan i dag några av de högsta nivåerna av flexibilitet för sina medarbetare. I slutändan handlar det inte om antalet timmar man arbetar, utan snarare att medarbetaren ges möjlighet att arbeta mer effektivt, smart och flexibelt för att kunna utföra sina arbetsuppgifter, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

Undersökningen visar vidare att det är flera orosmoment som bekymrar svenskarna. Hela 61 procent av de tillfrågade anger att de skulle bli mer stressade om en fyradagarsvecka infördes och nästan hälften (44 %) säger att de snarare är närmare en sexdagarsvecka. 52 procent säger också att en fyradagarsvecka inte är möjligt på grund av deras nuvarande arbetsbelastning.

Om undersökningen
Undersökningsföretaget OnePoll har på uppdrag av Citrix genomfört en undersökning av 3750 kontorsarbetare i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Kanada, Norge, Sverige och Danmark. Undersökningen genomfördes mellan den 18–23 september 2019. 250 svenska respondenter är inkluderat i undersökningen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa spotlightpr.se
Om Citrix
Citrix (NASDAQ: CTXS) vill skapa en värld där människor, organisationer och saker är säkert anslutna och tillgängliga för att göra det extraordinära möjligt. Vi hjälper kunder att skapa framtidens arbete genom att tillhandahålla de mest omfattande säkra digitala arbetsytorna som förenar de applikationer, data och tjänster som människor behöver för att vara produktiva samt förenkla informationsteknikens förmåga att anamma och hantera komplexa molnmiljöer. Citrix lösningar används av mer än 400 000 organisationer inklusive 99 procent av Fortune 100-företag och 98 procent av Fortune 500-företag.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in