Nu gör vi vårt lobbyarbete fullt transparent

Av på 19 september, 2017

Nu gör vi vårt lobbyarbete fullt transparent, detta betalar vi partierna för möjligheten att påverka.

Vårdföretagarna arbetar efter fyra principer i sitt påverkansarbete: medlemsföretag måste vara transparenta med ekonomi och ledning, all argumentation måste bygga på fakta med tydliga källor, myter eller ”alternativa fakta” påpekas via verktyget ”Mytpolisen” och ett lobbyarbete som redovisas öppet på webben med möten med politiker och vad som diskuterats.

Vårdföretagarna lägger nu till en femte princip genom att redovisa hur mycket förbundet betalar till de politiska partierna för deltagande på kommundagar eller kongresser. Vårdföretagarna hoppas komma tillbaka till en debatt om välfärdens utmaningar som baseras på fakta och inte myter. På dagens DN Debatt redovisar Vårdföretagarna bakgrunden till den nya principen.

– Civilminister Ardalan Shekarabi har i mycket tydliga ordalag avfärdat vår sakkritik mot Ilmar Reepalus utredning om vinsttak för välfärdsföretag. Han har beskyllt oss för att tvinga fram ett ”tankeförbud” och avfärdat oss som aggressiva lobbyister. Det är allvarliga anklagelser, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

– Vi har inga skumma avsikter utan våra avsikter är tydliga och transparenta. Det handlar om att skapa goda förutsättningar för företag verksamma i välfärden. Företag som levererar kvalitet ska vara en självklar del av den svenska välfärden, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

Vårdföretagarnas ersättning till partierna den senaste mandatperioden (alltså betalning för möjligheten att delta som utställare):

  • Socialdemokraterna: 104 000 kr (tre tillfällen)
  • Moderaterna: 110 495 kr (tre tillfällen)
  • Miljöpartiet: 20 000 (ett tillfälle)

Om alla lobbyister betalade lika mycket för sitt deltagande som Vårdföretagarna, så tog Socialdemokraterna vid sin senaste partikongress emot ca fyra miljoner kronor.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in