Nu öppnar Maria ungdom – samverkan ska ge bättre stöd till ungdomar

Av på 30 januari, 2020
Arkivbild

Den 3 februari är det invigning av den nya mottagningen Maria ungdom, som Örebro kommun och Region Örebro län startat. Målet är att motverka alkohol- och drogmissbruk bland ungdomar i åldern 13–25 år, genom att samla flera olika kompetenser på samma plats.

Vill nå unga människor i ett tidigt skede av risk- och missbruk

Maria ungdom ska utgå från en samsyn mellan kommun och region. Målet är att motverka alkohol- och drogmissbruk hos ungdomar i åldern 13–25 år genom att samla flera olika kompetenser på samma plats.

– Förberedelserna har pågått i flera år och många inom Region Örebro län och Örebro kommun har varit engagerade i arbetet. Därför är det med stora förväntningar som vi nu äntligen inviger Maria ungdom. Vi är många som är övertygade om att verksamheten kommer att göra avgörande insatser i många unga människors liv och för deras familjer, säger Karin Sundin (S), ordförande i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd.

En viktig utgångspunkt är att nå unga människor i ett tidigt skede av risk- och missbruk, för att förhindra att det utvecklas till ett beroende.

– En ung människa med missbruksproblematik ska inte behöva bollas mellan kommunens och regionens verksamheter, utan få ett samlat stöd tidigt. Genom Maria Ungdom Örebro kommer detta nu ske på ett tydligt sätt. Det här är en stor händelse och nu knyter vi ett band gemensamt för att bättre kunna stötta unga människor i risk för att hamna på glid, säger John Johansson (S), kommunalråd i Örebro kommun och ordförande i Programnämnd social välfärd.

På Maria ungdom samlas många olika professioner så som kuratorer, sjuksköterskor, läkare och på sikt även psykolog. Maria ungdom kommer också att samverka med Beroendecentrum samt med Örebro kommuns skolverksamhet.

– Samverkan är väldigt viktigt för att erbjuda samordnande och lättillgängliga insatser i form av stöd och behandling, berättar Katarina Harryson, samordnare för Maria ungdom.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Örebro Kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in