Ny behandlingsrekommendation för urinvägsinfektion i öppenvård

Av på 17 december, 2017
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor, män och barn syftar till att använda de antibiotika som finns på bästa sätt. Foto: Mostphotos

Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor, män och barn syftar till att använda de antibiotika som finns på bästa sätt. Allt för att bidra till bättre folkhälsa och minska risken för utveckling av antibiotikaresistens.

Tidigare behandlingsrekommendationer har endast omfattat kvinnor men nu omfattar rekommendationerna även män och barn.

De nya rekommendationerna tar ett helhetsgrepp kring diagnosen urinvägsinfektion och syftar till att minska risken för utveckling av antibiotikaresistens, säger Pia Bylund på Läkemedelsverket som varit projektledare för framtagandet av de nya rekommendationerna.

Genom de nya behandlingsrekommendationerna hoppas Läkemedelsverket att patienter med urinvägsinfektion ska få ändamålsenlig behandling, där antibiotika inte används i onödan.

Behandlingsrekommendationen baseras på ett expertmöte där representanter för berörda medicinska specialiteter samt experter från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket deltog. Underlaget för behandlingsrekommendationen består av bakgrundsdokument, som baseras på vetenskaplig evidens avseende diagnostik, handläggning och antibiotikabehandling av urinvägsinfektion, samt produktresuméerna för respektive läkemedel.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in