Ny märkning ska stoppa sexköpare på thaisalonger

By on 4 december, 2019

Sexhandeln på thaimassagesalonger har brett ut sig och pågått ostört runt om i landet. Nu lanserar organisationen RealStars en märkning och utbildningsfilm för att fokusera på efterfrågan med stöd av sexköpslagen. Branschen involveras nu för gemensam kraftsamling.

Sexköp på hotell och under utlandsresan har länge varit uppmärksammat. Däremot har sexköp på thaimassagesalonger inte fått den uppmärksamhet det förtjänar trots att granskningar visar en alarmerande trend där män efterfrågar sexköp på thaisalonger kontinuerligt. Kvinnor som arbetar med kroppsvård på thaimassagesalonger lever i en utsatt, ofta stigmatiserande och otrygg miljö. Under året har RealStars med stöd från Jämställdhetsmyndigheten genomfört satsningen, Ett näringsliv fritt från Trafficking, där massagebranschen involverats.

– Vi har nu tagit fram en informationsfilm och en märkning, We don´t welcome sex purchase, som ska stödja branschen att markera mot sexköp på massagesalonger, säger Malin Roux Johansson, generalsekreterare för organisationen RealStars. Hon fortsätter. – I våra dialoger med kvinnor på thaisalonger har vi mött frustration men också en stark vilja att agera och återupprätta en stolthet i branschen.

En kartläggning av polisens underrättelseverksamhet 2017 visade att det fanns ett 90-tal thaimassagesalonger i Stockholm som erbjöd sexuella tjänster. Gatutidningen Faktums granskningar avslöjar bland annat att antalet salonger har femdubblats under de senaste tio åren, och man gör också en låg uppskattning av hur mycket sexhandeln omsätter: 90 miljoner – per år. I reportagen vittnar kvinnor om hur de regelbundet ofredas av män som vill köpa sex och hotas när män begär ”extra tjänster”. Det framkommer en hög förekomst av svart arbetskraft som ibland även bor på salongerna.

– Massagebranschen är intressant för Jämställdhetsmyndigheten då köp av sexuella tjänster, ibland kopplat till människohandel eller annan form av människoexploatering, förekommer där. Genom märkningen riktas fokus mot köparna och därmed efterfrågan. Vi vet att det finns massagesalonger som fungerar som förtäckta bordeller, säger Mats Paulsson, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Satsningen har fått positiv respons där samarbete värdesätts för att motverka sexhandeln och den otrygga arbetsmiljön. På filmen medverkar Moa Nilsson, massör och ägare på Moa Alishba Thaimassage & Spa.

Jag har arbetat i massagebranschen många år och stött på problemet med envisa sexköpare. Det är dags för alla att ta ställning mot sexhandel. Nu äntligen har vi en märkning för thaimassagesalonger precis som för hotell. Men jag hoppas framförallt på att fler i branschen hänger på så vi kan ta ställning gemensamt och undvika att kvinnor och barn blir utnyttjade, säger Moa Nilsson.

I samband med att sexköpslagen i år fyller tjugo år uppmanar RealStars myndigheter, polis och fastighetsägare att enligt sexköpslagen och kopplerilagstiftningen ta nya tag för att stätta stopp för utnyttjande och sexhandel även kopplat till massagebranschen. Samhället måste även ge skydd och stöd till personer i prostitution.

– Tanken är även att filmen ska öka medvetenheten bland allmänheten och uppmana till vakenhet för att agera mot sexuell exploatering, säger Malin Roux Johansson.

Video | We don’t welcome sex purchase

Regionalt
Örebronyheter

Källa Real Stars

You must be logged in to post a comment Login