Ny rekordnotering för Sveriges campingplatser – övernattningarna ökade med 7,7 procent under 2019

Av på 19 februari, 2020

Övernattningarna på Sveriges campingplatser fortsätter att öka och under 2019 ökade tillväxten ytterligare. Det visar Tillväxtverkets preliminära inkvarteringsstatistik för 2019. Enligt den preliminära statistiken ökade övernattningarna med 7,7 procent till över 17 miljoner gästnätter. Det är en ökning med mer än 1 miljon gästnätter och innebär ett nytt rekordår för branschen.

Antalet gästnätter på Sveriges campingplatser har ökat med mer än 3 miljoner de senaste 10 åren. Parallellt med tillväxten har landets campingplatser investerat för att möta gästernas allt mer varierande krav. Resultatet är en bransch med en större bredd. Idag kan gästen välja mellan klassiska natursköna campingplatser, fullskaliga resortanläggningar, nya kedjekoncept och unika naturnära boenden över hela Sverige.

– Sverige har idag ett brett utbud av campingboende, något som gynnar landets attraktivitet som turistdestination, både för svenska och utländska turister. De här siffrorna visar att standarden, servicen, lägena och aktivitetsutbudet på våra campingplatser fortsätter locka fler gäster till den frihet som campingsemestern innebär, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Campingplatserna är motorn för svensk sommarturism på de flesta destinationer. Under sommarmånaderna är mer än 40 procent av alla Sveriges kommersiella övernattningar på en campingplats. 2018 passerades 16 miljoner gästnätter, under 2019 tog tillväxten ett nytt kliv och antalet gästnätter kommer alltså enligt Tillväxtverkets preliminära siffror att överstiga 17 miljoner för första gången någonsin. Sverige är en attraktiv campingdestination och de utländska övernattningarna ökar starkt.

– Utländska turister står för cirka 25 procent av volymen och vi har en preliminär ökning från de internationella marknaderna med omkring 9 procent, säger Peter Jansson.

Enligt de preliminära siffrorna för 2019 från Tillväxtverket uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 17 291 645 st, vilket är en ökning med 1 229 617 st. Tillväxtverkets slutgiltiga siffror för 2019 presenteras i början av april. I april publicerar också SCR Svensk Camping den officiella årsrapporten för Sveriges campingplatser.

Regionalt
Örebronyheter

Källa SCR – Svensk Camping

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in