Ny statistik visar – Nu har bostadspriserna vänt nedåt

Av på 12 november, 2017
Arkivbild

Priserna på bostadsrätter i Stockholm vände nedåt under oktober, även i Sverige som helhet gick priserna ned, det visar statistik från Booli som tagits fram för mäklarfirman Bjurfors.

I Stockholms innerstad gick kvadratmeterpriserna ned med 3 procent i oktober jämfört med september i år och i Stockholms stad föll de med 4 procent. Snittpriserna per kvadratmeter i Stockholms innerstad sjönk från 90900 kr/kvm i september till 88400 kr/kvm i oktober. Därmed är priset nu lägre än för ett år sedan. Då var kvadratmeterpriset 89800 kr/kvm i innerstan. I Stockholms stad utanför innerstan är priserna i oktober något högre än för samma period förra året.

Vi ser nu spåren av den ökade osäkerheten som varit under hösten med vikande priser i Stockholm men också i övriga landet. Vissa objekt i bra lägen går fortsatt väldigt bra medan andra i sämre lägen är svårare att sälja, kommenterar Fredrik Kullman vd på Bjurfors Stockholm.

Boolis och Bjurfors sammanställning visar också att kvadratmeterpriset för bostadsrätter faller överlag i Sverige, i hela riket föll de med 6 procent i oktober jämfört med september. Därmed är priserna nästan i samma nivå som för ett år sedan.

Många säljare som inte får sina bostäder sålda nu tenderar att dra tillbaka försäljningarna för att sedan lägga ut de på marknaden under 2018. Det kan vara en riskabel strategi särskilt för de som redan köpt ett nytt boende. Nästa år kommer vi nämligen se ett fortsatt stort utbud med många nyproducerade bostäder som kommer ut på marknaden. För de som ska byta till en ny bostad i dessa tider när priserna är på väg ned är det klokt att sälja först och köpa sen, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Det är inte bara priserna som visar på osäkerheten på marknaden just nu. Vi ser också att andelen prissänkta objekt ökat och att annonstiderna är något längre, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Om siffrorna
Siffrorna avser medelslutpris i kronor och genomsnittspriser, kronor per kvadratmeter. De baseras på slutpriset på alla budgivningar som publiceras öppet, vilket är cirka 40 % av alla publicerade objekt. Totalt i oktober rör det sig om 900 försäljningar i Stockholms innerstad och 1648 i Stockholms stad utanför innerstan. Totalt i riket baseras statistiken på 6191 affärer.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in