Ny unik terapiform som är tillgänglig för alla

Av på 19 oktober, 2019

Nu blir steget till psykisk terapi kortare än någonsin. Psykologtjänsten Ahum lanserar nu en landstingssubventionerad app där användaren kan kommunicera med en psykolog i ett privat chatrum i sju dagar för 100 kr upp till högkostnadsnivå. Tjänsten vänder sig till hela Sveriges befolkning och kan hjälpa mot t.ex stress, ångest, panikångest, depression/nedstämdhet, oro, sömnproblem och tvång/tvivel. Ahums app är den första i sitt slag.

Det kan vara krångligt att ta kontakt med en psykolog. Förutom att det är svårt att hitta rätt sorts hjälp för sina problem, tvingas många också att åka långt till en mottagning eller vänta i veckor innan man får tid.

Det här ville teamet bakom Ahum ändra på. Hittills har man hjälpt 10 000 personer att få psykologiskt stöd, rådgivning och behandling genom en unik digital matchningsfunktion. Utvecklingen av appen är ytterligare ett steg för att göra hjälpen mer tillgänglig.

Det ska vara enkelt och smidigt att få psykologisk hjälp. Många drar sig för att boka ett fysiskt möte eller videomöte med en psykolog för att de skäms och tycker det är jobbigt att prata face-to-face om det jobbiga de bär på. Många har också lättare för att uttrycka sig i text. Då är Ahums app ett jättebra sätt för att få snabb hjälp, säger Fredrik Sandin, leg psykolog och grundare av Ahum.

Ungefär hälften av alla sjukskrivningar i Sverige beror på psykisk ohälsa och mer än 1 miljon svenskar medicineras med psykofarmaka – trots att psykologisk behandling bevisligen är mer effektivt än läkemedelsbehandling vad gäller majoriteten av psykiska diagnoser.

Psykisk ohälsa har ökat lavinartat det senaste decenniet, särskilt bland unga och kvinnor. Att bara erbjuda läkemedel som ofta medför biverkningar eller korta stressiga videosamtal är ingen lösning på problemet. Människor måste få tid att sätta ord på tankar och känslor för att kunna läka.

Appen laddas ned från AppStore och Google Play. Kontakt med psykolog kostar 100 kronor för en hel vecka (kostnadsfritt för alla mellan 18-20 år). Tjänsten är subventionerad av landstinget, vilket innebär att frikort gäller då man uppnått högkostnadsskydd. Inloggning sker via BankID. Därefter kan man ställa en fråga när som helst på dygnet och den legitimerad psykolog svarar minst en gång per dag mellan kl 9 och 17.

Om Ahum:
Ahum grundades 2015 med mission att erbjuda ”rätt terapi för dig”. Förutom Ahums chatt-app erbjuder Ahum matchning med en psykolog som har specialistkunskap inom det område som patienten behöver ha hjälp. Patienten kan välja att arbeta med psykologen via chatt, video/fysiskt möte eller genom interaktiva digitala terapiprogram. Samtliga ca 400 anslutna psykologer och psykoterapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Ahum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in