Ögonsjukdom kostar årligen nära 9 miljarder

Av på 11 oktober, 2019

Igår är det World Sight Day som uppmärksammar det faktum att ögonsjukdomar och ögonskador orsakar både stort mänskligt lidande och stora samhällsekonomiska kostnader – nära en kvarts miljon svenskar väntas till exempel ha en synnedsättning år 2030.

– Synnedsättningar och blindhet kostar varje år minst 8,7 miljarder i minskad BNP och 11 miljarder mätt i offentliga finanser, säger Irene Hernberg, PR-chef Sverige på Specsavers som tillsammans med Synskadades riksförbund, SRF, presenterat siffrorna i rapporten Ögonhälsan i Sverige.

World Sight Day är en årligt återkommande dag med syftet att uppmärksamma ögonhälsa – för att minska blindhet bland människor runt om i världen. World Sight Day organiseras bland andra av Världshälsoorganisationen, The International Agency for the Prevention of Blindness samt en rad experter och andra aktörer inom optik och ögonhälsa.

Totalt sett har över 2,2 miljoner svenskar fått någon ögondiagnos konstaterad enbart inom specialistvården, varav ca 1 miljon har antingen grå eller grön starr, åldersförändringar i gula fläcken, diabetesretinopati eller en kombination av ovanstående. Nära en kvarts miljon svenskar väntas ha en synnedsättning år 2030.

Detta kostar inte bara i lidande för de som drabbas, utan även samhället har stora kostnader. Synnedsättningar och blindhet kostar varje år minst 8,7 miljarder i minskad BNP och 11 miljarder mätt i offentliga finanser, säger Irene Hernberg, Specsavers PR-Chef för Sverige.

Siffrorna härrör ur rapporten Ögonhälsan i Sverige som presenterades av Synskadades riksförbund, SRF och Specsavers förra året.

Den största effekten på BNP kommer av ett lägre arbetsmarknadsdeltagande. De offentliga finanserna utgörs till lika del av reducerat arbetsmarknadsdeltagande och utgifter för vård och behandling, inklusive läkemedel. Det sistnämnda påverkar BNP genom så kallad skattevridning.

Ögonsjukvården har stor brist på resurser och väntetiderna för vård är bland de längsta inom svensk sjukvård.

Prognosen för allt fler synskadade till och med 2030 innebär att dessa kostnader kommer öka, om man inte tar initiativ för att minska synnedsättningarna och de negativa effekterna av dessa.

– Med bra forskning, god vård, förebyggande insatser och ett effektivt stöd från samhället kan mycket av både lidande och kostnader undvikas. Insatserna som behövs handlar lika mycket om att hindra eller bota sjukdomar som att skapa bästa möjliga förutsättningar och villkor för de som ändå drabbas av synnedsättningar.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Specsavers Sweden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in