Ökat intresse: Varannan svensk vill fira en mer hållbar jul

Av på 3 december, 2017

Varannan svensk (48%) vill fira en mer hållbar jul i år, en ökning med 5% jämfört med 2016. Det visar Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Det man främst kan tänka sig att göra är slänga mindre mat och minimera julbelysningen. Samtidigt svarar åtta av tio svenskar att de kan tänka sig att få begagnade julklappar.

Varannan svensk (53%) kan tänka sig att ge bort begagnade julklappar – en ökning jämfört med 2016 (48%). Mottagarna är betydligt mer välvilliga. Majoriteten (83%) kan tänka sig att få en begagnad julklapp. (45 procent är positivt inställd och 38 procent är varken positivt eller negativt inställd till att få en begagnad julklapp). Bara en av tio svenskar är negativt inställd och resten vet ej.

– Intresset för att fira en hållbar jul ökar och en av de viktigaste insatserna man kan göra är att välja begagnat framför nytt under julgranen. Här behövs dock en dialog mellan givare och mottagare. Köparna av julklapparna kan behöva lite pepp från släkt och vänner att ta klivet till en mer klimatsmart klapphandel. Ställ frågan till varandra – ska vi välja begagnat i år? Här finns mycket att vinna för både plånbok och miljön, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Sett till hela julen, inte bara julklapparna, kan 48 procent tänka sig ett mer klimatsmart firande. Förändringsviljan är mångfacetterad. Flest kan tänka sig att slänga mindre julmat, följt av att släcka julbelysningen när den inte används, samt köpa färre julklappar. Varannan svensk (51%) har tänkt tanken att helt skippa julklapparna till andra vuxna.

– Det finns många tillfällen att göra rätt vägval inför och under julen. En sak alla kan göra är att dra ned på klapphandeln. Satsa på barnen och ge dem begagnat – annars överkonsumerar vi den planet som ska räcka till generationen som nu växer upp, säger Linnéa Aguero.

Topplista, vad svensken kan tänka sig att göra för en mer klimatsmart jul

  1. Slänga mindre mat: 54%
  2. Släcka/sätta timer på julbelysning: 47%
  3. Färre julklappar: 47%
  4. Mer hållbart julbord: 39%
  5. Köpa svensk närproducerad gran: 32%

Fler fakta ur undersökningen

  • Bland de som planerar att köpa julklappar i år anger medelsvensson att den totala klappbudgeten är 3100 kronor.
  • I snitt planerar varje person att inhandla totalt 9 julklappar.
  • Andelen som kan tänka sig färre julklappar för att spara på klimatet ökar från 38% 2016 till 47% i år.
  • Hänsynen till klimatet är större bland de yngre. 57 % av de under 30 år svarar att de i vill fira en klimatsmart jul.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in