Örebro Kings fick med sig extrapoängen borta mot Pixbo

By on 24 februari, 2018
Arkivbild

Örebro Kings åkte till Göteborg för att möta Pixbo Wallenstam i den 32 omgången av Svenska Superligan, Örebro gjorde en  helt ok insats mot ett formsvagt Pixbo.

Första perioden öppnade Örebro hårt med att varva två femmor, det var Kings som skapade mest och i den femte minuten var det stolpen som räddade Pixbo. I den sjätte minuten åkte Wallenstam på en utvisning, ett överläge som gav utdelning i den åttonde minuten, Simon Jirebeck gjorde 1-0 för Örebro. I den åttonde minuten var det dags för utvisning Pixbo, Örebro kunde utöka till 2-0 tack vare hemmalaget då det blev självmål. Efter målet som kom i den nionde minuten kom Pixbo mer och mer in i matchen, hemmalaget tryckte på bäst fram till periodslut men resultatet stod sig.
Första perioden slutade 2-0 till Örebro, matchen 2-0 till Örebro

Andra perioden började Pixbo med en massiv press mot Örebros mål med fem minuter spelade, Kings med fortsatt spel med två femmor fick ta chansen med enstaka kontringar. Med tio minuter spelade såg matchbilden likadan ut med ett Pixbo som hade ett toktryck och Örebro i kontringar, i den tionde minuten fick hemmalaget en jättechans men Kings målvakt Adrian Kodelja stod för en jätteräddning. Med 15 minuter spelade hade Örebro kommit in en aning mer i spelet, men det var fortsatt Pixbo i förarsätet. Det skulle visa sig vara bra för Örebro med kontringar, Daniel Hellqvist fick chansen i en spelvändning och han kunde göra 3-0 till Kings i den 15 minuten. I den 19 minuten ringde för Pixbo som fick utdelning för sitt massiva tryck perioden igenom när de kunde reducera, 1-3.
Andra perioden slutade 1-1, matchen 3-1 till Örebro

Tredje perioden hade inte mer än 1.17 minuter då Pixbo stänkte in in 2-3 i det högra krysset, Adrian Kodelja i Örebros mål var chanslös. Det var fortsatt konstant press mot Örebros mål, i den sjätte minuten var det kvitterat då Pixbo kunde göra 3-3. Med en sån press som hemmalaget hade satt in är det svårt att stå emot, i den tionde minuten hade Pixbo tagit ledningen, 4-3. En minut och nio sekunder senare kunde hemmalaget göra 5-3, Örebro hängde inte med riktigt. I den tolfte minuten åkte Hannes Karlsson i Örebro på en utvisning, Örebro klarade av utvisningen. I den 15 minuten kunde Simon Palmén krympa avståndet då han kunde slå in reduceringen fram till 4-5. Kings var fortsatt effektiva i sina kontringar, i den 16 minuten var det dags igen för Simon Palmén då han kunde kvittera till 5-5 efter ett klassanfall. Örebro tog time-out i den 19 minuten. Det var oavgjort efter tre spelade perioden och det blev förlängning.
Tredje perioden slutade 4-2 till Pixbo, matchen 5-5.

Det tog inte lång tid av förlängningen innan Pixbo hade avgjort, två poäng till Pixbo och en till Örebro.

Sammanfattat så började Örebro med att varva på två femmor, i de 12 första minuterna var det Kings som konstant radade upp chanser mot Pixbos mål. Laget surrade som bin runt Pixbomålvakten och hade kunnat haft mer mål om det hade velat sig. Örebro tröttnade efter ca 12 minuter och hemmalaget kom in mer och mer i spelet, mest chanser radades upp för Pixbo i spel mot andrafemman. Taktiken från Örebro var lyckosam i den första delen och de gick till periodvila med 2-0 i bagaget.

Mittdelen ägde Pixbo och det var ett konstant tryck där Örebro tilläts komma upp i enstaka kontringar. Kontringar som inte var helt ofarliga, trots det massiva trycket från hemmalaget så var det Kings i fortsatt ledning.

Sista delen satte Pixbo gasen i botten och kunde gå från 1-3 till 5-3, efter det såg det ut som om Pixbo trodde att de hade det i sin hand. Laget gick ner en aning i tempo, något man inte ska göra när kedja Jirebeck, Palmén och Ekengren är med i leken. 3-5 var omvandlat från Simon Palmén två gånger om, och det Kings hade hur som helst en poäng med sig från matchen.

Förlängningen hann inte gå långt innan det var ett hemmalag med gasen i botten som kunde avgöra tillställningen.

Sett över hela matchen var det inte ett optimalt beslut att gå på två femmor tre perioden igenom, det hade väl varit en sak om Kings hade gått på tre kedjor och två backpar i den första perioden för att se hur motståndarlaget ser ut och hur det ska byggas inför avslutande delen. Nu var det Ekengren som hade flyttats in i första kedjan tillsammans med Jirebeck och Palmén, en kombination som har fungerat riktigt bra i tidigare matcher. Emil Ruud som har spelat i den första kedjan hade flyttas ner till den andra, ett val som gjorde att den normalt hyfsat starka kedjan inte förstärktes. Ser man till spelet var det för stor skillnad mellan de två kedjorna, och det kändes som om att andrakedjan var en utfyllnadskedja insatt enbart för att hålla emot när förstakedjan behövde vila. Nu ska tilläggas att krutpaktetet Daniel Hellqvist stod för en hel del riktigt bra insatser, det var Hellqvist som stänkte in Kings tredje mål. Med en helt annan taktik och andra kedjeformationer hade matchen kunnat sluta bättre för Örebro, man är inte starkare än den svagaste länken, och den hittade man i andrakedjan.

Örebro hade ett jätteläge att dra ifrån jagande AIK i tabellen då AIK förlorade mot Helsingborg, nu gjorde Kings en bra insats och fick med sig en poäng och är nu tre poäng före AIK i jakten på nytt SSL-kontrakt.