Örebro Kings jublade högst i Idrottshuset

By on 24 januari, 2018

Örebro Kings tog emot Dalen i den 27 omgången av Svenska Superligan, det är ett Örebro som kommer till spel med fyra raka förluster i bagaget, noterbart är att Örebro har vunnit de två tidigare mötena lagen emellan. Vid vinst för Örebro och förlust för AIK så var Örebro uppe över strecket.

Första perioden började Örebro med Sofovic-Palmén-Jirebeck kedjan, den kedjan skapade chanser framåt från start. Redan i andra Örebrobytet i den andra minuten kunde Dalen ta ledningen med 1-0 efter riv och slit framför Örebro kasse, inget riktigt organiserat spel från Kings sida. Dalen kunde efter målet skapa ett visst tryck, men efter fem minuters spel hade det bedarrat och Örebro fick mer boll. Det var ett böljande spel där Örebro hade skapat bäst chanser även om bortalaget stack upp då och då, med fem minuter kvar så var det Dalen som etablerade lite tryck dock utan att få någon utdelning. I de sista minuterna var det Örebro tryckte på ordentligt, i den 19 minuten med skott från halva planen gjorde Dalen 2-0, ett skott som var som ett inspel som Adrian Kodelja borde ha tagit. Målet följdes upp med ytterligare ett mål från Dalen i samma minut, 3-0 och det såg ut att gå en aning för lätt för bortalaget.
Perioden slutade 3-0 till Dalen, matchen 3-0

Andra perioden började Örebro med att vinna tekningen och spela upp sig till Dalens zon och komma till avslut, Örebro kom till spel med Ekengren istället för Sofovic tillsammans med Palmén-Jirebeck, en kombination som såg riktigt bra ut. I den femte minuten kom äntligen 1-3, det var Marcus Ekengren som gjorde målet. I det läget var Örebro nere på två femmor och tryckte på riktigt bra, bäst framåt var Ekengren som kom till många bra avslut. I den nionde minuten small det till igen, Marcus Ekengren upp i nättaket till 2-3 och nu var det kontakt. Tack vare Örebros tidiga toppning var det ett Dalen som hade det riktigt tungt, och kom inte upp i banan. Med tio minuter spelade så hade Dalen kommit tillbaka med sitt hawaii-spel, ett spel som inte passade Örebro över huvudtaget. Med tre minuter kvar hade spelet lugnat ner sig en aning och spelet hade styrts upp en aning, med en minut kvar var det Dalen som spelade runt bollen i laget och fick tiden att gå. I den sista minuten kom matchens första utvisning, den drabbade Dalen med två sekunder kvar av mittperioden. Örebro kom att få inleda den sista perioden i power play.
Perioden slutade 2-0 till Örebro, matchen 3-2 till Dalen

Tredje perioden började Örebro med en man mer på banan, trots det var det Dalen som fick den första heta chansen. Örebro etablerade en bra box i Dalens zon, Markus Lindgjerdet fick en guldchans men sköt över. Med fem minuter spelade hade Kings mycket boll, men det tappades och slarvades alldeles för mycket och laget hade inte fått till något riktig spel. I den tionde minuten stod Dalen för spelvändning som friställde en spelare som i princip bara hade att sätta bollen, men Örebros målvakt Adrian Kodelja stod för en jätteräddning. I den elfte minuten kom äntligen kvitteringen 3-3, det var Simon Jirebeck som stod för målet. Det kom ett visst tryck från Dalen efter målet, men det var Örebro som tog tillbaka bollen och spelade ”power play” i spel fem mot fem. En satsning som lyckades, i den 15 minuten var Daniel Hellqvist som stod för ledningsmålet fram till 4-3. I den 17 minuten var det dags igen för Simon Jirebeck när han mer eller mindre stjäl bollen från Dalen och rundar bortalagets målvakt för att stänka in 5-4, två mål i matchen för Jirebeck. I den sista minuten backade Örebro mer eller mindre ner till egen målvakt och tillät Dalen att spela runt, med 46 sekunder kvar tog Dalen time out för att snacka ihop sig. Ett drag som inte fungerade och närmast var Örebro med ett skott i stolpen.
Tredje perioden slutade 3-0 till Örebro, matchen 5-3 till Örebro

Sammanfattat så kom Örebro Kings till spel med kedja Sofovic-Palmén-Jirebeck tillsammans, och i den första delen så var det den formationen som fungerade bäst, men även Ekengren-kedjan spelade upp sig och skapade en hel del. Det som saknades var framförallt skärpa och konkreta avslut, något som Dalen hade i de chanser som de fick fram.

I mittperioden var det ett helt annat spel från Örebros sida som hade gått ner på två kedjor, ett drag som visade sig fungera mycket bra och Kings mer eller mindre dominerade spelet, något som även visade sig i målprotokollet där Dalens ledning hade minskat till ett mål.

Sista 20 fortsatte Örebro Kings på två femmor, ett drag som fungerade då laget till sist vann med 5-3. Riktigt skönt då de har Superligan-kapacitet och ska klara sig kvar på högsta nivån, ska man det måste det coachas bra med en konsekvent uppställning och inte laborera för mycket.

Nu gick även de övriga resultaten Örebro väg då AIK förlorade mot Falun på bortaplan, lagen skiftade plats igen och nu är Örebro på säker mark. I nästa omgång åker Örebro till Umeå för att möta bottenlaget Team Thorengruppen lördag 27 januari, en måstematch om man vill vara kvar i SSL nästa säsong.