Örebro Kings tog inte chansen att säkra SSL-kontraktet

By on 3 mars, 2018

Örebro Kings åkte till Linköping för att ta sig an Linköping IBK i näst sista omgången av Svenska Superliga, vid poäng över huvudtaget är nästa säsong i högsta ligan säkrad. Om inte finns chansen om AIK inte lyckas ta några poäng på Jönköping i morgondagens omgång, en chans som Örebro får lita till.

Första perioden inleddes av Simon Palmén i den tredje minuten när han stänkte in 1-0 för Örebro Kings, en drömstart. I den femte minuten fick Linköping straff efter att ha snurrat runt Örebro mål ordentligt, Emil Lundmark i Örebro på grund av att ha sparkat bort målet. Straffen brände Linköping med ett skott utanför, Kings en man mindre under två minuter. 56 sekunder in i utvisningen så var det kvitterat, 1-1. I den 13 minuten fick Örebro en utvisning med sig och det var power-play för Kings, farligast i det spelet var faktiskt Linköping som var närmast att göra mål. I slutet av den 15 minuten kunde Linköping ta ledningen fram till 2-1, målet gjordes när Örebro var inne i ett byte. Marcus Ekengren var tvungen att lämna banan, Suad Sofovic fick ersätta honom. Och som han gjorde det, mål i 20 minuten när Suad kvitterade till 2-2.

Örebro Kings började första delen bäst med mål i tredje minuten, som det har sett ut i tidigare matcher så började laget med att rulla på två formationer. Något som fungerade bra och även andraformationen spelade godkänt utan att riktigt komma upp i nivå. Det blev en ganska jämn period, tufft men ärligt spel.

Första perioden slutade 2-2, matchen 2-2

Marcus Ekengren var tillbaka i spel till den andra perioden, bra då han tillför grymt mycket, det var även Ekengren som kom helt ren men Linköpings målvakt var följsam och kunde rädda bollen. Med fem minuter spelade så hade inget av lagen tagit tag i taktpinnen, spelet svängde fram och tillbaka. I den åttonde minuten fick Örebro bollen i mål, men det dömdes bort. Halva matchen spelad och spelet och tempot hade bedarrat ordentligt. I den 13 minuten åkte Markus Lindgjerdet på en tuff tackling och Joel Kanebjörk klev upp på hans plats. David Palm gick in och tog Kanebjörks backplats. I den 18 minuten David Palm åker på en utvisning för hårt spel i fem minuter, Linköpings Martin Karlsson fick även han sätta sig i samma situation, han fick två minuter och det var spel fyra mot fyra. Linköping fick avsluta perioden i numerärt överläge i 33 sekunder, men Örebro klarade av att döda tiden.

Det blandades och gavs i den andra perioden från Örebros håll, spelmässigt och även i kedjorna där det var ett antal olika konstellationer under spelets gång. Något som inte bara förvirrade de på läktarna, utan även motståndarna. Det kanske var det som gjorde att Linköping inte fick till någonting över huvudtaget, den röda tråden trots alla byten var förstaformationen som hölls ihop större delen av mittdelen. Det såg även ut som om att Markus Lindgjerdet fick utgå efter smällen mot ansiktet.

Andra perioden slutade 0-0, matchen 2-2

Tredje perioden inledde Örebro med en man mindre, Linköping kunde utnyttja överläget och tog ledningen med 3-2 i den tredje minuten. Efter Linköpings mål såg det ut som om att Kings tappade en del i sitt spel som mer eller mindre försvann, hemmalaget fick momentum och tog över spelet. Efter halva sista perioden hade Linköping fördel, Örebro spelade snyggt men inte direkt effektivt. I den 18 minuten tog Örebro time-out. Direkt efter time-outen plockade Örebro målvakten för att tappa bollen i spel, vilket ledde till felaktigt byte när målvakten Adrian Kodelja var på planen innan Kingsspelaren var inne i båset. Med för många spelare på banan var det utvisning för Örebro, i den 19 minuten kunde Linköping göra 4-2. Kings fortsatte att försöka komma ikapp och Adrian Kodelja fick alternera mellan bås och mål beroende på, ett försök som inte fungerade och Linköping dödade matchen i den 20 minuten när de gjorde 5-2 i öppet mål.

Sista delen av matchen lyckades Örebro komma ifatt, istället var det Linköping som jobbade in sig i perioden och tog över den helt enkelt.

Tredje perioden slutade 3-0 till Linköping, matchen 5-2 till Linköping.

Sammanfattat så tog Örebro inte chansen att plocka poäng borta mot Linköping, nu var det omgjort igen i Kings uppställning. Inte i första formationen, men däremot i den andra där Jacob Embretzen hade ersatt Daniel Hellqvist. I den första delen var Örebros uppställning någorlunda jämna, det var fortsatt riktigt obalanserat mellan första och andra. Det märktes i den andra delen, något som blev ännu mer markant när Markus Lindgjerdet åkte på en smäll i ansiktet och fick utgå. Då valde man att spela David Palm på backplats för att flytta upp Joel Kanebjörk som center, där förlorade man otroligt mycket mer i ett spel som andra formationen redan var svaga i. Sista delen hängde Kings inte med och man kan inte förlita sig på att första formationen ska täcka upp i form av målskörd när det inte kan matchas ordentligt sett över hela laguppställningen.

Man hade valt att inför matchen plocka ner Daniel Hellqvist som normalt spelar i andra formationen till den tredje som inte spelar alls. Istället för Daniel fick Jacob Embretzen chansen, varför ta bort den spets som Hellqvist tillför den kedjan i anfallsspelet? Nu är Embretzen ingen dålig spelare men han har inte varit frekvent i Örebros matchspel, vilket innebär att det tappas rutin och erfarenhet, något som Hellqvist har en hel del av. Att det inte blev någon poäng idag beror inte bara på bristande taktiska ingrepp, man vinner inga matcher heller för den delen när man tar för många utvisningar, speciellt inte de onödiga.

Nu har man tur att jagande AIK ligger sex poäng efter i tabellen, AIK möter imorgon Jönköping hemma och tar de inte full pott där så är Örebro Kings klara för fortsatt spel i Svenska Superligan säsongen 2018/2019.