Örebro kommun en av sex bästa utvecklingsprojekt

Av på 29 augusti, 2017

Nu är de slutliga nomineringarna till GötaPriset 2017 klara, GötaPriset delas ut till bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter.

De sex projekten har slutnominerats bland 468 insända bidrag.
Vinnaren av GötaPriset får motta en prischeck på 150 000 kr samt en glasskulptur av den kände glaskonstnären Kjell Engman, prisceremonin äger rum på Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan den 14 november 2017.

Juryn består av Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting, tillträdande vd för SIQ, Lars Bäckström, f d landshövding i Västra Götaland, och Henrik Edman, vd Kvalitetsmässan.

De sex finalisterna är:

Boost by FC Rosengård
Projektet syftar till att förbereda långtidsarbetslösa ungdomar för arbete eller studier. Boost by FCR antar ett holistiskt synsätt i en innovativ modell. Individuellt anpassat program med tre inriktningar: arbete, studier och hälsa.

Nyanlända i Åre kommun skapar utveckling och mångfald i glesbygden
Genom ett kreativt och engagerat integrationsarbete har en modell för samarbete mellan offentlig, privat och ideell sektor blivit ett framgångskoncept som även visar sig resultatmässigt.

Landsbygdsutveckling kräver helhetssyn
Genom att startat Sveriges första digitala lanthandel samtidigt som man inspirerat efterföljare i andra orter, är motorn bakom en servicepunkt med bland annat SFI-undervisning och sjuksköterskemottagning.

Uppströmsarbetet
”Genom ett långsiktigt, systematiskt arbete har utsläpp av miljögifter till reningsverket minskats. Resultatet är ett mycket renare slam, mindre skadliga ämnen i vattnet och en bättre miljö för örebroarna.”

Bättre miljö med smarta papperskorgar – effektivare parkförvaltning med smarta skräpkorgar
Ett hållbarhetsprojekt som lett till en minskning av soptömning med 70 procent. 153 smarta papperskorgar, som är solenergidrivna, har placerats ut i Stockholms innerstad. Papperskorgarna packar sopor själva och talar om när de behöver bli tömda.

”Humanitär hållbarhet” – värmeljus blir benprotes
Deltagarna på Daglig verksamhet Linden arbetar sedan ca 2,5 år tillbaka med återvinning av aluminium från uttjänta värmeljus. Det återvunna aluminiumet transporteras och skänks till en humanitär hjälporganisation i Thailand som tillverkar benproteser, som sedan skänks till behövande.

Kvalitetsmässan arrangeras vartannat år och är Europas största och ledande konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. Det är den viktigaste mötesplatsen för alla som arbetar med att utveckla de offentliga verksamheterna.

Kvalitetsmässan arrangas av Svenska Mässan i samverkan med Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting samt SIQ.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in