Örebro tävlar om årets skatteslöseri

Av på 18 december, 2019
Johan Gustafsson, Skattebetalarnas Slöseriombudsman.

Örebros miljonsatsning på att flyga in tyska charterturister kan vara årets värsta slöseri med skattebetalarnas pengar, det är nämligen en av tio kandidater i Slöseriombudsmannens årliga omröstning om den lite osmickrande titeln Årets värsta slöseri.

Region Örebro satsade 2 miljoner på att flyga in tyska charterturister från Düsseldorf. Men det kom inte så många turister som man hade räknat med. Den första sommaren landade bara sex halvfulla plan från Tyskland på Örebro Airport. I somras drog regionen i nödbromsen och ställde in flygningarna. Då hade man hunnit betala ut runt en miljon på flygsatsningen.

Slöseriombudsmannen uppmärksammade satsningen och nu har den alltså nominerats till 2019 års värsta slöseri alla kategorier.

– En sjuksköterska eller snickare betalar mer än halva sin lön i skatt om man räknar ihop inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion. Om fler visste hur mycket de betalade i skatt är det nog ännu fler som skulle bry sig om hur deras skattepengar används, säger Johan Gustafsson, som är Skattebetalarnas Slöseriombudsman.

När SVT Örebro frågade några av de tyska turister som kommit till Sverige vad de var mest nöjda med var svaren Riddarholmskyrkan och Astrid Lindgren-museet i Stockholm. Men man kan väl hoppas att några i alla fall uppskattade Örebro och Närke.

– Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar, säger Johan Gustafsson.

Örebro gör upp om titeln ”Årets värsta slöseri 2019” med nio andra nominerade, däribland crosshallen i Tierp, Malmös skateboardsamordnare och svensk klimatpolitik.

—————————————-

Så här lyder nomineringen av Örebro:

”Tusentals tyska charterturister
Region Örebro satsade två miljoner kronor på att flyga in tusentals tyska charterturister från Düsseldorf. Tanken var att stötta flyglinjen i tre år och sedan skulle den flyga för egen maskin.

Men det kom inte så många turister som man räknat med. Den första sommaren landade bara sex halvfulla plan från Tyskland på Örebro Airport. I somras drog regionen i nödbromsen och flygningarna ställdes in. Då hade man hunnit betala ut omkring en miljon kronor till turistsatsningen.”

Förra året röstade över 17 000 personer i tävlingen. I år ser det ut att bli nytt rekord.

Slöseriombudsmannen granskar hur våra skattepengar används och uppmärksammar när politiker och andra makthavare slösar med skattebetalarnas pengar. SlösO har över 100 000 följare och är en av de mest engagerande svenska sidorna på Facebook.

Mer information om de nominerade finns på föreningen Skattebetalarnas hemsida, https://skattebetalarna.se/arets-varsta-sloseri-2019

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Källa skattebetalarna.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in