Packa bilen för alla oförutsedda händelser

Av på 24 december, 2019

Under julledigheten är vi många som reser till våra nära och kära och trängseln på vägarna ökar. Följ våra tips för att vara så bra förberedd som möjligt på vintervägarna.

Innan avfärd
Minska stressen genom att vara väl förberedd redan innan resan påbörjas. Om bilen står utomhus är det bra att ha en snöskyffel och snöborste till hands liksom isskrapa, låsspray och de-icer. Allra bäst för både miljö och bil är dock att ha ett bilvärmesystem med motorvärmare och kupévärmare.

Med barn i bilen är det ingen ovanlighet att lampknappen på innerbelysningen trycks igång, vilket ökar risken för urladdat batteri när man ska iväg. Kolla därför att du också har startkablar lättillgängligt om behov uppstår.

Vinterväglag
Väglaget kan förändras snabbt under resans gång. Kraftiga snöoväder påverkar trafiken väsentligt, men även lättare snöfall ger sämre sikt. I de södra delarna av landet är det vanligt med underkylt regn och plötslig ishalka hela vinterhalvåret, vilket kan skapa stora problem särskilt vid tät trafik. Försök alltid att hålla tillräckligt avstånd och anpassa hastigheten efter väder. Kom också ihåg att tunga fordon har en avsevärt längre stoppsträcka än en personbil.

När du byter till vinterdäck är det ett bra tillfälle att byta spolarvätska till en med högre glykolhalt. Glöm inte heller att kontrollera att däckdjupet är tillräckligt vid byte till vinterdäck.

Om olyckan är framme
Man kan inte råda över alla omständigheter och ibland sker tillbud i trafiken. Vare sig man själv är inblandad i olyckan eller hamnar i bilköer är det guld värt att ha sett över sin packning. Vid alla tillfällen är det bra att ha mössa, vantar och filt i bilen så man håller sig varm i vinterkylan. En pannlampa är också bra att ha lättillgänglig om det är mörkt ute.

Vid en olycka är det viktigt att snabbt märka ut olycksplatsen dels för att undvika följdolyckor, dels för att förenkla för bärgningsbil och eventuell räddningstjänst att hitta dig. Det är lag på att alltid ha varningstriangel i fordonet, men det är bra att också ha en varningspuck som tydligt signalerar olycksplatsen. Själv är det bra att ta på sig en varselväst när man lämnar bilen så man syns för förbipasserande.

Bra saker att ha i bakluckan:

  • Mössa, vantar, filt
  • Snöborste
  • Snöskyffel
  • Isskrapa
  • Varselväst
  • Pannlampa
  • Varningspuck
  • Varningstriangel (lag)
  • Mobilladdare
  • Startkablar

Regionalt
Örebronyheter

Källa: ABKATI

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in