Partier dränerar det lokala partistödet

Av på 9 juli, 2017
Arkivbild

Kommuner och landsting ger partierna 763 miljoner kronor i partistöd. Men runt 130 miljoner av dem skickas vidare uppåt i organisationen, visar Dagens Samhälles granskning. De centrala partikanslierna lägger beslag på en tredjedel av pengarna. Värst är SD och M.

I en granskning som Dagens Samhälle gjort av partibidragen i ett tiotal kommuner och regioner slussar ett flertal lokal organisationer 10–25 procent av pengarna vidare till läns- och riksnivån. Översatt till riket går minst 130 miljoner av lokala och regionala stöd vidare till annat än de var avsedda för.

Mest används metoden av SD och M, men även KD och MP har avsevärda intäkter på riksnivå från det lokala partistödet.

För Sverigedemokraterna utgör de lokala bidragen hela 22 procent av riksorganisationens totala intäkter. Motsvarande andel för M är 12 procent och för KD 16 procent.

– De pengar kommunen betalar ut ska användas lokalt. Vi påpekade att så här får man inte göra, säger Mariann Nordlöf (S), ordförande för kommunrevisorerna i Borlänge som förra året ville stoppa utbetalningen av lokalt partistöd till bland annat SD.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är stödet ”avsett för det lokala partiarbetet som riktar sig till kommunmedlemmarna”.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in