Personal i äldreomsorgen måste prioriteras vid coronatester

Av på 4 april, 2020
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, ser med stor oro hur coronasmitta sprider sig till äldreomsorgen i landet. Enligt medier har covid-19 konstaterats på inte mindre än vart tredje äldreboende i Stockholm. De mest sköra äldre måste skyddas, kräver ordförandena i PRO:s samtliga 26 distrikt.

– Kommunerna har det yttersta ansvaret. Det måste finnas tillgång till skyddsutrustning för personalen, klara rutiner och att personalen får rätt utbildning, säger Christina Tallberg, ordförande PRO. Det är lika viktigt på äldreboenden som hos hemtjänsten. De som behöver äldreomsorg är bland de allra sköraste.

Äldre bör inte heller få besök av för många olika personer från hemtjänsten i sina hem.

Personalen inom hemtjänsten och på äldreboenden gör varje dag ett fantastiskt jobb, men måste ha rimliga förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete. Kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar, säger Christina Tallberg.

PRO anser testning av smitta måste prioriteras bland anställda på  äldreboenden och hos hemtjänsten på samma sätt som inom sjukvården.

– Anhöriga måste få känna trygghet. De oroas oerhört mycket, i synnerhet nu när de inte längre får besöka sina nära och kära. Det är därför ännu viktigare att personalen kan hjälpa till med kontakterna mellan familjemedlemmar per telefon eller digitalt, avslutar Christina Tallberg.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa PRO – Pensionärernas Riksorganisation

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in