Polisen som instruerade till självmord

Av på 15 maj, 2018

I andra delen av podden Självmordsöverlevarna får vi ta del av den osannolika berättelsen om hur en polis detaljerat instruerar en självmordsnära kvinna, Fanny Tivenius, hur hon kunde ta sitt liv. Men tack vare att en väninna ringde just när hon skulle fullfölja planen avstyrdes handlingen. Eftersom det inte är olagligt att instruera eller hetsa någon till att ta sitt liv har polisen vare sig dömts för brott eller fått någon yrkesmässig reprimand.

Fanny Tivenius mamma tog sitt liv när Fanny var 16 år. En händelse som påverkade Fanny i grunden, och hon har flera gånger själv försökt att ta sitt liv. Men trots att hon gått igenom mycket svårt i livet lyckades hon utbilda sig till brandman. Ett yrke hon älskar. Och det var under ett uppdrag hon kom i kontakt med polisen som senare kom att instruera henne till att ta sitt liv.
Det kändes så konstigt att en polis nästan lyckades få mig att begå självmord, säger Fanny Tivenius.

Det är inte olagligt att ta sitt liv. Därför är det inte heller olagligt att instruera någon till att ta sitt liv. Åtminstone i Sverige. I exempelvis Portugal, Storbritannien och Australien kan höga böter och långa fängelsestraff utdömas.

Det är hög tid att vi får till en lagändring. Det kan på inga villkor vara ok att instruera eller hetsa någon till att ta sitt liv. Justieminister Morgan Johansson måste nu se över lagen, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Podden Självmordsöverlevarna kan du lyssna på här: https://aca.st/516dfe

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in