Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under juli 2019

Av på 7 augusti, 2019
Arkivbild.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna i drunkningsolyckor visar att 17 personer mist livet under juli i år jämfört med 35 personer under juli 2018.

Totalt har 41 personer omkommit t.o.m. sista juli 2019 jämfört med 97 personer motsvarande period 2018.

2019 juli 2018
2 fritidsbåt 2
10 bad 17
0 fiske 0
5 övriga 16
17 totalt 35

Antalet personer omkomna i drunkning för juli månad 2019 får i sin helhet betraktas som under det normala. För referensperioden år 2000-2019 är medeltalet för antalet omkomna i juli 26 personer och medeltalet för januari till sista juli är 73 personer. Däremot kan det konstateras att under några få dagar i slutet av juli inträffar en kraftig ökning av antalet drunkningstillbud och således också antalet omkomna i drunkningsolyckor. Åtta personer mister livet och ytterligare åtta personer är inrapporterade som allvarliga drunkningshändelser där personerna förts till sjukhus status för dessa är ej offentlig och utgången mycket osäker.

Förra sommaren omkom 91 personer maj – augusti och det totala antalet drunknade för hela 2018 var 136 personer. I den undersökning vi lät Kantar/Sifo göra uppgav så många som 225 000 personer att de har erfarenhet av ett drunkningstillbud under de senaste åren. Det innebär att drunkning är något som troligen påverkar väldigt många individer och kan ses som en stor påverkan på folkhälsan i stort, vilket behöver synliggöras. Vi, Svenska Livräddningssällskapet (SLS) har därför i samverkan med Karolinska Institutet, Hjärtstopp centrum (KI) tagit ett gemensamt krafttag och initierat en forskningsstudie som avser att kartlägga och analysera data från Socialstyrelsens patient- och dödsorsaksregister. Målet med studien är att få bättre kunskap om den totala omfattningen av drunkning utifrån begreppets verkliga definition. Studien är den första i sitt slag och ska betraktas som ett inledande steg för att lära oss mer om bakomliggande faktorer som ska leda till större nytta för hela samhället, och ligger helt i linje med Svenska Livräddningssällskapets nollvision; Ingen ska behöva drunkna pågrund av okunskap.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juli 2019

2/7Älv, fritidsbåt, fiske, man, 70-årsåldern. 
Arjeplog, BD-län
En man i 70-årsåldern som försvann under en fisketur i kanot vid Laisälven i Arjeplog i fredags har påträffats avliden vid eftersök med polishelikopter.

5/7 Hav, bad, kvinna, 75-årsåldern
Cypern, Internationellt
En kvinna i 75-årsåldern har drunknat vid en badort i Cypern. Enligt cypriotisk polis ska kvinnan ha förlorat medvetandet när hon tog en simtur. Andra badare drog henne i land och kvinnan fördes till sjukhus där hon dödförklarades. Svenska utrikesdepartementet bekräftar dödsfallet.

7/7 Hav, övrigt, småbåtshamn, man, 50-årsåldern.
Muskö, Haninge, AB-län
På lördagen larmades ambulans till Muskö sjökrog för en misstänkt drunkningsolycka. Allmänheten drog upp mannen ur vattnet och försökte rädda hans liv. Därefter kom helikopter, polis, ambulans, kustbevakning och räddningstjänst till platsen, men mannens liv gick inte att rädda. På plats kan polisen konstatera att det rör sig om en olycka. Mannens anhöriga är underrättade.

11/7 Sjö, bad, pojke, 8 år
Åsabadet, Sörsjön, Norrahammar, Jönköping
En pojke, åtta år, omkom i en drunkningsolycka på Åsabadet i Norrahammar. Det var efter att en person upptäckte att pojken var försvunnen som man slog larm till Räddningstjänsten. En sökinsats påbörjades i vattnet med fridykare och båt, men även på land där man letade kring badplatsen. Anhöriga till pojken är underrättade. Polisen har ingen misstanke om brott.

12/7 Hav, fritidsbåt, fiske, man, 70-årsåldern
Grötö, Göteborg, O-län
En man i 70-årsåldern har hittats död i vattnet i Göteborgs skärgård. Enligt uppgift ska mannen varit ute och fiskat med en båt.

14/7 Sjö, bad, man, 80år
Hannäs, Åtvidabergs kommun, E-län
En livlös person påträffades i en sjö i trakten av Valdemarsvik. Två privatpersoner på platsen ska ha utfört hjärt- och lungräddning på den drabbade som därpå fördes med ambulans till sjukhus där läkare förklarade honom död. Den ca 80 år gamle mannen var på väg till sjön för att bada.

16/7 Hav, hamn, övrigt
Tullhuset, Ystad hamn, M-län
Personal på ett företag i hamnen larmade om en kropp i vattnet. Räddningstjänsten åkte till platsen och hittade där en kropp i vattnet.

23/7 Sjö, bad, man, 25-årsåldern
Stora Mölnesjön, Rannebergen, Angered, O-län
Larmet kom till räddningstjänsten på tisdagseftermiddagen. Personen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus där han senare dödförklarades. Enligt polisen betecknas händelsen som en olycka och det finns inga misstankar om brott.

25/7 Sjö, bad, kvinna, 43 år
Makkum, Nederländerna, Internationellt
Drunkningsolyckan inträffade på torsdagseftermiddagen i semesterorten Makkum i Nederländerna. Den 43-åriga svenska kvinnan drev tillsammans med en familjemedlem ut från stranden vid sjön Ijsselmeer. Kort därefter kom en motorbåt till undsättning. En av kvinnorna räddades, men när båten återvände för att hämta svenskan var hon försvunnen. Den försvunna kvinnan påträffades omkommen till följd av drunkning dagen efter.

26/7 Sjö, bad, kvinna, 80-årsåldern
Örken, Växjö, G-län
En kvinna född på 30-talet fick föras till sjukhus efter ett drunkningstillbud på västra sidan av sjön Örken i Växjö kommun. På fredagseftermiddagen bekräftade polisen att kvinnan avlidit. De närmaste anhöriga är underrättade om dödsfallet.

27/7 Privat pool, övrigt, flicka, 2 år
Hallbro, Ronneby, K-län
Den 2-åriga flicka som vårdats på sjukhus sedan i lördags efter ett drunkningstillbud efter ett fall i en privat pool har avlidit. Räddningstjänsten var snabbt på plats och att påbörja livsuppehållande åtgärder. Dödsfallet bekräftas på tisdagsförmiddagen av polisen som i sin tur fått uppgiften av Region Blekinge under tisdagsmorgonen.

27/7 Sjö, bad, man, 90-årsåldern
Karlsborg, O-län
En man i 90-årsåldern hittades på söndagsmorgonen livlös i vattnet vid en badplats i Karlsborg. Mannen kunde dras upp på bryggan av personer på plats. De påbörjade hjärt-lungräddning, men sedan räddningstjänst kommit fram konstaterades att mannens liv inte gick att rädda. Mannens anhöriga är underrättade.

27/7 Hav, bad, man från Ukraina, 30-årsåldern
Ystad friluftsbad, M-län
En man avled efter en drunkningsolycka i Ystad på lördagseftermiddagen. Mannen hittades i vattnet vid stranden vid Sandskogens camping. Han fördes med ambulans till sjukhus, men avled.

28/7 Älv, övrigt, kvinna, 70-årsåldern
Bergs kommun, Z-län
Räddningstjänsten larmades på söndagen om ett drunkningstillbud i Ljungdalen, ambulanshelikopter tillkallades men kvinnans liv gick inte att rädda. Kvinnans anhöriga är underrättade.

29/7 Hav, bad, man
Grisslinge friluftsbad, Värmdö, AB-län
En död man har hittats i vattnet vid Grisslinge havsbad på Värmdö. Polisen misstänker i nuläget inget brott. Kroppen upptäcktes av badande på plats. Polisen misstänker i nuläget inget brott.

29/7 Hav, bad, kvinna, 50-årsåldern
Tropical beach, Friluftsbad, Helsingborg, M-län
Kvinnan anmäldes som försvunnen under måndagskvällen. Senare hittades några av kvinnans tillhörigheter på Tropical beach, bland annat hennes mobil, mopeden och andra tillhörigheter. Kvinnans kropp påträffades av kustbevakningens dykare en bit ut i Öresund.

31/7 Hav, övrigt, man, 60-årsåldern
Härnösand, Y-län
Det var förbipasserande som slog larm om en man i vattnet, men när räddningspersonal fick upp mannen på land konstaterades han redan avliden.

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands -exklusive suicid.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in