Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under maj 2019

Av på 15 juni, 2019
Arkivbild.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkningsolyckor visar att 6 personer omkom under maj 2019 jämfört med 21 personer under maj förra året. Totalt har 19 personer mist livet 2019 vid drunkningsolyckor jämfört med 44 för motsvarande period 2019.

2019 maj 2018
4 fritidsbåt 0
0 bad 10
1 fiske 0
1 övriga 11
6 totalt 21

Maj 2019 visar på mycket lägre antal omkomna än 2019. Det är också långt under snittet för maj månad under 2000-talet, där i snitt 10 personer mister livet i drunkningsolyckor. Under 2018 inträffade första riktiga högsommarvärmen redan i maj, det kan förmodligen förklara det höga antalet omkomna i badolyckor 10 stycken, jämfört med noll för 2019. Det vi säkert vet är att värmen tillslut gör sitt intåg, i samband med långledighet och stigande värme, söker sig fler till landets friluftsbad. Nedan några enkla råd för att göra badutflykten mer glädjefylld!

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar om följande i samband med bad:

 • Simma och bada tillsammans med simkunniga.
 • Simträna och motionera där du bottnar.
 • Testa din simkunnighet, först inne sedan ute! Klarar du att ta Simborgarmärket?
 • Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.
 • Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen.
 • Se till att ha flythjälpmedel nära tillhands om olyckan är framme.
 • Lär dig grundläggande första hjälpen vid drunkning.
 • Lär dig hjärt- och lungräddning.
 • Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller sociala medier, gör upp ett schema om vem som har koll på barnen. Ta inte för givet att ”den andre har koll”!
 • Undvika att dricka alkohol i samband med bad.
 • Sök upp informationsskyltar som beskriver lokala förutsättningar.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under maj 2019

12/5 Hav, fiske, man
Sollenkroka, Vindö, Värmdö kommun AB-län

En man avled efter en drunkningsolycka under natten mot lördagen. Tre män var ute och fiskade, polska medborgare, varpå en av dem hamnade i vattnet och inte kunde komma upp. Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till platsen och livräddande insatser påbörjades på plats. Mannen skickades sedan till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Personen är identifierad genom sina anhöriga.

12/5 Älv, fritidsbåt, man
Hammarstrand, Z-län

På söndagseftermiddagen hittades en man avliden i vattnet utanför Hammarstrand. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen vid Indalsälven efter ett larm om drunkning. En äldre man påträffades avliden i vattnet. Mannen är hemmahörande i området och anhöriga är underrättade.

16/5 Sjö, fritidsbåt, man, 75-årsåldern.
Rösjön, Falun, W-län

En man i 75-årsåldern hittades på torsdagen avliden efter ett larm om drunkning i sjön Rösjön i Falu kommun, nära länsgränsen till Gävleborg. Larmet kom vid 13-tiden på torsdagen efter att en båt synts ligga upp och ner i vattnet. På plats hittade räddningstjänstens dykare en man i vattnet under båten och polisen berättar nu att han avlidit. Hans anhöriga är underrättade.

20/5 Hav, fritidsbåt, man 75-årsåldern
Nynäshamn, AB-län

En äldre man i 75-årsåldern, påträffades livlös i vattnet i norr om Nynäshamn. Kroppen upptäcktes av en barnfamilj invid mannens båt. Familjen larmade polisen. Preliminär trolig dödsorsak är drunkning.

30/5 Älv, övrigt, kvinna, 70-årsåldern
Torneälv, Haparanda, BD-län

Under torsdagseftermiddagen hittades en kvinna i 70-årsåldern död i Torneälven i Haparanda. Larm om att en kropp siktats i vattnet i närheten av polisstationen kom in till SOS Alarm vid 14:30-tiden. Kvinnan hittades snabbt efter att räddningstjänsten hade anlänt till platsen. Senare under eftermiddagen meddelade polisen att man inte misstänker att något brott har begåtts.

31/5 Sjö, fritidsbåt, man, 38 år
Gäddede, Strömsund, Z-län

Den man som saknades efter en båtolycka i Gäddede i Strömsunds kommun har hittats död. Tre personer befann sig i båten som välte, men två av dem tog sig i land på egen hand. Ett stort sökpådrag med räddningstjänst, polis och fjällräddare påbörjades för att hitta mannen. Polisens dykare hittade mannen i vattnet, i ett område där vattensökshunden markerat. Mannen var 38 år och hemmahörande i Stockholms län. Mannens anhöriga är underrättade. Ingen misstanke om brott utan det mesta tyder på att det är en tragisk olycka.

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands – exklusive suicid.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in