Preventivmedel till unga i Sverige domineras av p-piller

By on 27 augusti, 2013

En ny svensk undersökning visar att förskrivningen av preventivmedel till unga kvinnor domineras av korttidsverkande preventivmedel såsom p-piller, plåster och ring, trots att den senaste vetenskapen visar på stora vinster med långtidsverkande preventivmedel.

– För många är preventivmedel fortfarande synonymt med p-piller, trots att långtidsverkande preventivmetoder, som spiral och p-stav, ofta kan vara ett bättre alternativ för unga och högfertila kvinnor, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhhuset.

Preventivmedelstudien, som presenteras under den pågående gynekologiska kongressen SFOG i Sundsvall, har genomförts som en mentometerundersökning bland 399 gynekologer och barnmorskor i Sverige. Avsikten var att studera vilka preventivmedel som svenska förskrivare rekommenderar till unga kvinnor.

Resultaten visar att 89 procent av de som tillfrågats rekommenderar kortidsverkande hormonella metoder som p-piller, p-plåster och p-ring till unga kvinnor som inte har fött barn. Endast sex procent rekommenderar långtidsverkande metoder som kopparspiral, hormonspiral eller P-stav, trots att flera publicerade vetenskapliga studier visar på tydliga fördelar med långtidsverkande preparat för unga. Både när det gäller att minska andelen oönskade graviditeter samt användarnas upplevda nöjdhet med sitt preventivmedel.

Lägre hormondos med långtidsverkande preventivmedel
De långtidsverkande preparaten ger en bättre följsamhet, eftersom kvinnan inte behöver komma ihåg att ta ett piller varje dag, och har en väsentligt lägre hormondos jämfört med de kombinerade p-piller som idag förskrivs i störst utsträckning till unga kvinnor i Sverige.

– Det är dags att lyfta diskussionen om preventivmedelsval för unga kvinnor i Sverige så att den senaste vetenskapen bättre förankras i klinisk praxis. Sverige har bland det högsta antalet oönskade graviditeter i Europa och för att kunna bryta trenden krävs att fler unga kvinnor finner en preventivmetod som passar bra just för dem. Här har de långtidsverkande medlen en viktig roll att fylla, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Att förskrivarnas egen tilltro till långtidsverkande preventivmedel är hög framgår av resultaten i undersökningen. Mer än hälften (53 procent), av de som svarat och som använder preventivmedel, uppger att de har en hormonspiral som preventivmetod.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login