Regionalt | Trycket på bostadsmarknaden håller i sig – priserna ökar i hela landet

By on 12 juni, 2015

Utbudet på bostadsmarknaden ökar försiktigt men priserna fortsätter att stiga i hela landet. Priserna på bostadsrätter i riket har under det senaste året stigit med 13 procent och med hela 6 procent bara under den senaste tremånadersperioden. Villorna i riket har på samma sätt stigit med 11 procent under det senaste året och 5 procent de senaste tre månaderna. Ett ökat, men fortfarande rekordlågt, utbud har inte stillat bostadsmarknaden och ännu ses inga tecken på att varken trycket på bostadsmarknaden eller prisuppgången avtar, menar Svensk Fastighetsförmedlings VD Johan Engström.

Bostadsmarknaden har under våren varit glödhet och den starka prisuppgången ser ut att hålla i sig. Sett till det senaste året har priserna på både bostadsrätter och villor ökat i samtliga län. I genomsnitt har ökningen under perioden på bostadsrätter varit hela 13 procent, på villor 11 procent och på fritidshus 6 procent.

Våra mäklare har inte upplevt någon inbromsning på marknaden. Möjligen har tempot i affärerna minskat en aning de senaste veckorna, vilket i så fall är enbart positivt för alla inblandade.Även om det alltid är vanskligt att dra slutsatser på kort tid, känns det som att de mest hysteriska beteendena på marknaden avtagit sedan hotet om amorteringskrav redan i sommar försvunnit, säger Svensk Fastighetsförmedlings VD Johan Engström.

Bostadsrätterna stiger mest
Det senaste kvartalet har priserna på bostadsrätter fortsatt stiga kraftigt och ökat med i genomsnitt hela 6 procent. Bland landets län är uppgången allra störst i Västernorrlands län, där priserna stigit med otroliga 37 procent, visserligen från en relativt låg nivå. Även Blekinge och Gotland visar på väldigt kraftiga uppgångar, 30 respektive 26 procent. Ser man istället till den senaste tolvmånadersperioden visar samtliga län utom Värmland, 4 procent, och Västerbotten, 9 procent, på tvåsiffriga ökningar.

Fortfarande är det i Stockholm som priserna är allra högst. Där ligger kvadratmeterpriset på 50 057 kronor. Uppsala län listas tvåa med 32 087 kronor och Västra Götalands län hamnar på tredje plats med 30 313 kronor per kvadratmeter. Billigast är bostadsrätterna i Dalarnas län där en kvadratmeter går loss på cirka 12 735 kronor. I centrala Stockholm kostar nu en kvadratmeter 82 371 kronor, i centrala Göteborg 53 160 kronor och i centrala Malmö 24 130 kronor.

Genomsnittsvillan över 5 miljoner i Stockholm
Priserna på villorna är liksom bostadsrätterna på stark uppgång. Bara under den senaste tremånadersperioden har de i genomsnitt stigit med 5 procent i riket. Bara två län, Blekinge och Kronoberg, visar upp negativa trender. Sett till det gångna året så stiger priserna i samtliga län och allra mest har de gått upp i Stockholm, 16 procent, och Norrbotten, 15 procent.

I Stockholm, där villorna är som dyrast, är för första gången genomsnittspriset för en villa över 5 miljoner kronor. I Uppsala ligger kostnaden på 3,2 miljoner och i Halland betalar man cirka 3,1 miljoner. De som letar efter billigare villor bör istället ta sig till Västernorrland, Kalmar och Blekinge län, där snittpriserna är betydligt lägre och ligger mellan 1,4 och 1,5 miljoner.

Många spekulanter gör försök att köpa innan den ordinarie visningen för att slippa konkurrens och budgivning och man betalar då gärna lite extra. Beteendet är inte längre en storstadsföreteelse, utan har spritt sig i hela landet. Det är oerhört svårt att mäta hur många affärer som faktiskt görs utan att den ”riktiga” visningen genomförs. Det är också omöjligt att säga vem som är vinnare med den här tekniken. Kanske säljaren hade fått ännu bättre bud efter den planerade visningen, kanske inte. Förhoppningsvis kan vi genomföra fler av våra planerade visningar nu när amorteringskraven tillsvidare är lagda på is, säger Svensk Fastighetsförmedlings VD Johan Engström.

Ekonomi
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login