Risk för extrem getingsommar – så skyddar du dig

By on 19 juni, 2020
Foto Trygg Hansa

Den milda vintern var snäll mot getingarna som nu gör entré med sommaren. Vartannat år brukar det vara mycket getingar och getingsommar och var fjärde år blir det extra mängder getingar såsom under sommaren 2016. Det innebär att sommaren 2020 med stor sannolikhet blir en extrem getingsommar, rapporterar Trygg-Hansa.

Med enkla åtgärder kan du redan nu skydda dig mot en getinginvasion.

Förra året var det inte mycket getingar i Sverige. Enligt statistik från Trygg-Hansa och Nomor rapporterades drygt 13 000 fall av saneringar under 2019, vilket var nästan en halvering från året innan då över 25 000 saneringar genomfördes. Förra årets låga aktivitet innebär att getingarna har haft tid att ta igen sig och att de kommer tillbaka i större omfattning i år. 

Det är flera saker som pekar på att det kommer bli mycket getingar i år. En av de främsta orsakerna är att de starkaste hononorna övervintrar efter en getingsommar, som den vi hade 2018, och reproducerar sig under det följande lugnare getingåret. Då får de vara ifred och reproducera sig i större mängd inför ett nytt getingår eftersom vi människor då inte störs så mycket av dem. Tillgänglig data visar dessutom att det vart fjärde år blir extremt mycket getingar, vilket det ser ut att bli i år, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att det varit en mild vinter innebär dessutom att fler getingdrottningar överlever, så vi kan förvänta oss en sommar där vi tidigt kan se många getingar och därför inte bör vänta med att vidta åtgärder.

Upptäckt av begynnande getingbon fördelaktigt
Ju tidigare förekomst av getingar upptäcks, desto enklare är det att minska risken för en getinginvasion och förebygga framtida problem. Om man åtgärdar getingbona i början av säsongen slipper man dessutom att ringa efter hjälp, och det finns enkla knep att ta till själv.

− Som husägare kan man långsiktigt se över sitt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden om man har en sådan. Eftersom det troligtvis blir en extrem getingsommar i år är det smart att kolla efter begynnande getingbon redan nu. Då är boet oftast inte större än en golfboll och är enkel att ta bort. Getingbon sitter ofta under utskjutande tak, bakom panel, vid uteplatser eller i bodar, säger Håkan Franzén.

När getingarna ökar i antal och etablerar sig, ökar även belastningen på saneringsföretagen som får svårt att hinna med. Det innebär att det kan ta längre tid innan man får hjälp med sitt getingproblem. Detta är särskilt problematiskt för de som är allergiska eller känsliga mot getingstick eftersom de inte ska hantera bona själva. Är man känslig eller allergisk bör man söka hjälp från en anhörig eller ett saneringsföretag.

Expertens tips för skydd mot getingar:

  • Sök igenom ditt hus tidigt på säsongen. Då är boet i regel inte större än en golfboll och är enkel att ta bort. Getingbon sitter ofta under utskjutande tak, bakom panel, vid uteplatser eller i bodar.
  • Passa på att ta bort boet på kvällen när getingarna är som lugnast. Skydda dig med ett par grova handskar, långärmat och gärna en halsduk över ansiktet. Peta ner boet i en påse och knyt ihop. Är boet större än ett krocketklot bör du kontakta ett skadedjursföretag för att få hjälp.
  • Tänk på att inte lämna mat framme utomhus – plocka undan rester och disk direkt efter grillningen.
  • Drick heller aldrig ur en öppnad burk. Häll upp innehållet i ett glas istället så ser du vad du får i dig.
  • Se över skicket på dina soptunnor. De ska vara hela och rena, och locket ska sluta tätt.
  • Se långsiktigt över ditt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden. Se även över dessa punkter på till exempel bodar och garage.
  • Ta alltid hjälp om du vet med dig att du är allergisk eller känslig mot getingstick.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login