Rödakorsvärdarna har stöttat patienter och anhöriga i 60 år

Av på 29 december, 2019

För 60 år sedan började Svenska Röda Korsets frivilliga att arbeta på Södersjukhuset i Stockholm. Idag finns det 1400 Rödakorsvärdar utspridda på över 60 sjukhus runt om i landet, från Luleå till Ystad. Deras uppgift är att stötta besökarna både i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar och vårdcentraler.

– Många som kommer hit som patienter är lite vilsna och då frågar jag om jag kan hjälpa till, säger Margaretha Bergström som är en av Rödakorsvärdarna på Södersjukhuset i Stockholm. Det är här som verksamheten startade för 60 år sedan.

Året var 1959 när de första sjukhusvärdinnorna, som de då kallades, började arbeta ideellt Södersjukhuset i Stockholm. Verksamheten har sin grund i en motion i stadsfullmäktige i Stockholm stad. En ledarmot föreslog att det borde inrättas någon form av värdinneverksamhet innom öppenvården. Väntetiderna var då som nu väldigt långa och personalen hade inte tid att ta hand om varje patient och ge dem ett personligt bemötande.

Svenska Röda Korset erbjöd sig då att starta en verksamhet med frivilliga sjukhusvärdinnor som fick 12 timmars utbildning. Deras uppgift blev att hjälpa både patienter och anhöriga med att hitta rätt på sjukhuset, lyssna till dem och assistera med praktiska uppgifter.

Det visade sig vara enkelt att få frivilliga till den nya verksamheten och det lyckade försöket spred sig snabbt till andra sjukhus. Idag finns Rödakorsvärdar på drygt ett 60-tal orter runt om i landet, från Luleå till Ystad. De stöttar besökare i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar samt på vårdcentraler och sjukresebussar.

Margaretha Bergström är en av drygt 1 400 Rödakorsvärdar i landet. Hon har varit Rödakorsvärd i Södersjukhusets entré i 18 år. Hon finns där för besökarnas skull, visar vägen, hjälper till att ringa efter sjuktransport eller följer med besökaren till rätt avdelning. Margareta beskriver att den sociala biten och gemenskapen i gruppen är viktig, det är därför hon fortsätter arbeta ideellt år efter år.

Det är patienterna som betalar mig – med sin uppskattning. När man följer med en besökare till en avdelning kan man under resan få höra hela deras livsgärning, det gör att man vill fortsätta.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Svenska Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in